Съд Прокуратура

Районна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.К. (на 30 години) и Л.Г. (на 29 години) за извършено от тях престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Двамата обвиняеми живели на семейни начала. През 2018 г. се договорили с неустановено по делото лице – извършител, да го подпомагат при извършване на телефонни измами. Техният ангажимент в престъпната схема бил да прибират паричните суми, оставени на определени места от въведените в заблуждение лица. К. и Г. били инструктирани относно проявяване на предпазливост и конспиративност при действията си.

В периода от 30.10.2018 г. до 19.11.2018 г. те участвали в извършване на измами спрямо три лица. Схемата била сходна – позвъняване на стационарен телефон, провеждане на разговор, въвеждане в заблуждение с цел получаване на парични средства.

В единият от случаите на пострадалата жена се обадил „служител на МВР“, който я информирал за провеждана полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. От нея се искало съдействие, което се заключавало в предаването на наличните у нея пари. Тъй като в дома си тя не разполагала със значителни суми, била убедена да изтегли спестяванията си от банков клон в града и да ги остави на определено място в централната част – в кош за смет.

  Осъдиха 78-годишен за телефонни измами в Кърджали

Въведената в заблуждение жена изпълнила дадените й указания, като изтеглила от сметката си 4350 лева и добавила към тях още 50 лева. След това закупила вестник и започнала да ги опакова, когато била видяна от дъщеря си. Попитана от нея какво прави, жената й направила знак да мълчи, оставила пакета с парите в кошче за смет и си тръгнала. Въпреки че намерила поведението на майка си за странно, тя не се обезпокоила поради наблизо разположената сграда на Районното полицейско управление и се върнала на работа. От там продължила да наблюдава и станала свидетел как обвиняемите К. и Г. вземат оставения от майка й пакет с пари. Жената добре ги огледала и запомнила външността им.

По сходен начин била въведена в заблуждение друга пострадала от действията им жена. В периода от 10:20 ч. до 14:50 ч. на 19.11.2018 г., „служител на МВР“ й се обадил десет пъти да й съобщи, че работи по случая за телефонна измама и да й даде указания за действия по разкриването на престъплението. Тя сложила в найлонов плик спестяванията си в размер на 4900 лева и ги пуснала през терасата на жилището си. Освен това поставила знак, като завързала шал на простора, за да улесни „разкриване на измамата“ . Паричните й средства също били взети от обвиняемите.

  Осъдиха 80-годишна жена от Варненско за участие в "ало-измами"

Третият пострадал оставил съхраняваните от него 4350 лева на входната врата на жилището си. От там те били взети от обвиняемата Г. Нейните действия били заснети от инсталирани охранителни камери в съседен дом.

Общият размер на причинената имотна вреда на тримата пострадали възлиза на 13650 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемите Г. и К. да продължи в съда. Двамата са осъждани, в това число и за измами.