От догодина държавата ще отпусне 1,5 млн. лева за противогрипни ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БНТ.

Той подчерта, че грипът не атакува през топлите дни през зимата. „Грипът идва по две причини – че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ – студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме.“

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Проф. Кантарджиев обяви още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба. По думите му в световен мащаб спада броят на хората, които се самолекуват с антибиотици, което преди 20-30 години е било масова практика.