Проф. Чуков: Тероризмът отдавна е бизнес

Владимир Чуков

Тероризмът отдавна се е превърнал в бизнес. Той е съставен от различни категории, като една от тях е чисто финансовата част. Това заяви анализаторът и експерт по тероризъм професор Владимир Чуков. В тази връзка той даде пример с атаката в Ница, където по думите му става въпрос за 100 хил. долара.
„Никой не може да ме убеди, че този човек (атентаторът – бел. ред) вярва в Аллах и има някакви ценности. Просто е затънал в дългове и е бил рекетиран“, каза още Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и това дали са се променили стратегиите на терористите през изминалата година. Според него те са станали по-професионални. „Атаките са сходни – инструментът, целевата група, дори самият извършител – в Ница и Берлин – и двамата са тунизийци. Това са хора, които са били съблазнени от „Ислямска държава“ – в името на семейството тунизиецът от френската атака е приел огромна сума. Най-вероятно за трагедията в Берлин ще излезе същата история, тъй като се разбра, че атентаторът е превел огромна сума на своите роднини – негов племенник е получил сума пари, за да може да отиде при Амри. Вероятно става въпрос за клетка от тунизийци, която е специализирала в шофьорски умения“, предполага професорът.

  Меркел не възнамерява да променя политиката към бежанците въпреки атентатите

На въпроса дали тероризмът тогава не се е превърнал в бизнес, арабистът Владимир Чуков отговори: „Той много отдавна е бил. Има категории, които са идеологически – промитите мозъци – хората в джамията, в затвора. Има и такива, които са радикализирани от интернет. Но има и други, които чисто финансово се подмамват, така че стават част от „Ислямска държава“. В случая в Ница става въпрос за 100 хил. долара“.

Източник: frognews

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар