Zdravko_Palazov_20

На 31 май от 18,30 часа варненската арт галерия “Ларго” ще представи изключително интересна изложба на двама автори – живописните платна на Здравко Палазов и скулптурите и релефите на Радостин Дамасков.

И докато смолянският художник за втори път гостува в „Ларго“, то бургазлията Дамасков за първи път показва свои произведения във Варна.

Експозицията се нарича „Приятели“, защото, както и може да се предположи, двамата творци са много близки приятели в живота и с радост и ентусиазъм планират своето представяне заедно във Варна.

За художниците:

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършва художествена гимназия в Казанлък (1978) и специалност „Живопис” при проф. Добри Добрев във ВИИИ „Николай Павлович“ (1984). Специализира в Русия, Италия, Франция. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света.

Zdravko_Palazov_12

Здравко Палазов работи в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление.

От 80-те години насам Здравко Палазов е реализирал над 100 самостоятелни изложби в редица български градове, както и в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави.

  Откриха паметна плоча на художника Борис Георгиев

Zdravko_Palazov_29

Негови картини присъстват в редица чуждестранни колекции и в почти всички български градски художествени галерии. В периода 2006 – 2014 г. е директор на Художествена галерия – Смолян. Член е на СБХ. Живее и твори в родния си град Смолян.

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в Бургас. Завършва скулптура през 1982.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От 1987 е член на Съюза на Българските Художници. Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура.

Някои от тях са Международен симпозиум по скулптура в камък, Бургас (1987, 2010), Международен симпозиум по скулптура в дърво, Ясна Поляна (1988, 2000), Международен симпозиум по скулптура в камък в Грузия (1998) и в Армения (1999), Международен пленер – Русалка (2009, 2010, 2011) и др. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.

Radostin_Damaskov_3

През 2010 г. печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас. През 2011 г. създава първият нулев километър в България, намиращ се в град Бургас.

  Наш пилот: Огромно НЛО летя до самолета ми над Балатон

За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас.

SONY DSC

Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на „П. Людвиг“, както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други. Живее и работи в Бургас.

Изложбата продължава до 16 юни.

Нели Вълчева, галерист