Протестиращите конклудентно повдигнаха въпроса за гнилите ябълки в съдебната система

Частен съдебен изпълнител получи осъдителна присъда за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ и укрити данъци в особено големи размери по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен

Частният съдебен изпълнител Асен Т. бе осъден вчера от състав на Шуменския окръжен съд на 2 години и 10 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата беше постановена след признаване на фактите в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен от подсъдимия за длъжностно присвояване на 243 073 лева, което е в големи размери, и за две престъпления за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, извършени като продължавани престъпления. Към определеното от съда общо наказание бе присъединено и лишаване от право Асен Т. да упражнява професията си за срок от 3 години, считано от 28 март 2017 г.

Уважени са и шест граждански иска в размер на 55 050 лева,  които подсъдимият трябва да заплати за причинените имуществени вреди на дружества и физически лица. Асен Т. е осъден да заплати на Министерството на финансите сумите от 50 774 лева и 15 886 лева по уважените искове на държавата заедно със законната им лихва до окончателното им изплащане, както и направените разходи на досъдебното производство по сметка на МВР и Окръжния съд в Шумен.

  БСП внесе в парламента промените "Мая Манолова" относно ГПК

Делото срещу 48-годишния частен съдебен изпълнител е на специален надзор в Апелативната прокуратура във Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

Подсъдимият встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да ги пази и управлява. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители. С решение на дисциплинарната й комисия той първоначално бил наказан с порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на Асен Т., през август 2013 г. той бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с друго решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“.

Асен Т. открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. Тези средства по закон не могат да се използват за нищо друго, освен за плащанията на вземания на кредиторите.

  Гербаджиите в парламента отказват да премахнат текстове в полза на банките

След отстраняването на Асен Т. от длъжност комисия, определена от председателя на Шуменския окръжен съд, предала архива на частния съдебен изпълнител на друг ЧСИ в Шумен. В служебната каса на отстранения била намерена наличност едва от 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за  липсващи парични средства. Приелият нов частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела.

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият  Асен Т. е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки сумата от 243 073, 97 лева. Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Т. е теглил от специалната сметка по няколко пъти с основание „стопански разходи“ или без да се уточнява за какво ще похарчи средствата, предназначени само за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Престъпната му дейност не се ограничила с длъжностните присвоявания в  големи размери. Въпреки реализираните значителни парични доходи от дейността си като частен съдебен изпълнител, той не декларирал част от тях и така укрил данъчни задължения, които са в особено големи размери за финансовите години от 2010 г. до 2014 г.

  Лакомията на частен съдебен изпълнител и неговата майка от ВКС

Асен Т. е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно посочил, че средствата са били неправомерно усвоени от него. От това наказателно производство Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдебен изпълнител, които се проверяват.

Делото съдържа 94 тома. Разпитани в хода на досъдебното производство са 61  свидетели и са изготвени множество експертизи.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.