Румен Радев

Трима изтъкнати българи бяха удостоени днес от президента Румен Радев с орден „Стара планина”. Държавният глава връчи първа степен на отличието на проф. д-р Чавдар Славов и Веселин Николов, предаде Дарик. Проф. Славов получава наградата за значими постижения в областта на урологията и медицината. Саксофонистът Веселин Николов бе награден за заслуги в областта на културата и изкуството. Създател на първия професионален джаз бенд в България „Бели, зелени, червени”  той е един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения. За изключително големите му заслуги за съхраняване на българщината в Република Македония посмъртно с орден „Стара планина” втора степен бе награден Панде Евтимов.

Само броени дни след празника на българските будители за мен е удоволствие да връча държавни отличия на трима различни по професия, но близки по сила на характера рицари на духа. В своя житейски и професионален път всеки един от тях е докоснал хиляди хора – със словото си, с талант, знания и със силата на своята кауза. Три различни съдби с общо призвание и умение да водят, да отстояват и да работят с неизменна вяра в България. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои изтъкнатите българи с държавни отличия.

  Нали искахте интересни избори? Ето ви интересни избори.

С орден „Стара планина“ – първа степен, президентът награди проф. Чавдар Славов за безспорния му принос за медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията. „Всички знаем, че демографските предизвикателства превърнаха здравето на българите в обща кауза на цялата нация. Затова се радвам, че днес сред наградените е проф. Чавдар Славов, едно от водещите имена в областта на урологията у нас и специалист на световно ниво“, заяви Румен Радев.

На церемонията президентът удостои Веселин Николов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Стара планина“ – първа степен. Президентът изтъкна, че там където думите не успяват, говори музиката. „Без съмнение, българите научиха езика на джазовата музика, което в не малка степен се дължи на безспорната дарба и амбиция на Веселин Николов. Като създател на първия професионален джазов бенд у нас, той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения“, допълни държавният глава.

  Стотици посрещнаха с овации Радев и Йотова на „Дондуков 2”

За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът отличи посмъртно журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден „Стара планина“ – втора степен. „Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело – той да бъде отличен днес“, заяви Румен Радев на церемонията.

Пред гостите президентът подчерта, че Панде Ефтимов е бил достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство. „Не случайно го наричат пазител – не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ“, каза още в словото си държавният глава.

  Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване