Румен Радев

Трима изтъкнати българи бяха удостоени днес от президента Румен Радев с орден „Стара планина”. Държавният глава връчи първа степен на отличието на проф. д-р Чавдар Славов и Веселин Николов, предаде Дарик. Проф. Славов получава наградата за значими постижения в областта на урологията и медицината. Саксофонистът Веселин Николов бе награден за заслуги в областта на културата и изкуството. Създател на първия професионален джаз бенд в България „Бели, зелени, червени”  той е един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения. За изключително големите му заслуги за съхраняване на българщината в Република Македония посмъртно с орден „Стара планина” втора степен бе награден Панде Евтимов.

Само броени дни след празника на българските будители за мен е удоволствие да връча държавни отличия на трима различни по професия, но близки по сила на характера рицари на духа. В своя житейски и професионален път всеки един от тях е докоснал хиляди хора – със словото си, с талант, знания и със силата на своята кауза. Три различни съдби с общо призвание и умение да водят, да отстояват и да работят с неизменна вяра в България. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои изтъкнатите българи с държавни отличия.

  1300 непридружени деца-бежанци са на наша територия, заяви Илияна Йотова

С орден „Стара планина“ – първа степен, президентът награди проф. Чавдар Славов за безспорния му принос за медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията. „Всички знаем, че демографските предизвикателства превърнаха здравето на българите в обща кауза на цялата нация. Затова се радвам, че днес сред наградените е проф. Чавдар Славов, едно от водещите имена в областта на урологията у нас и специалист на световно ниво“, заяви Румен Радев.

На церемонията президентът удостои Веселин Николов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Стара планина“ – първа степен. Президентът изтъкна, че там където думите не успяват, говори музиката. „Без съмнение, българите научиха езика на джазовата музика, което в не малка степен се дължи на безспорната дарба и амбиция на Веселин Николов. Като създател на първия професионален джазов бенд у нас, той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения“, допълни държавният глава.

  Президентът Радев не иска да пресира партиите за коалиция

За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът отличи посмъртно журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден „Стара планина“ – втора степен. „Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело – той да бъде отличен днес“, заяви Румен Радев на церемонията.

Пред гостите президентът подчерта, че Панде Ефтимов е бил достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство. „Не случайно го наричат пазител – не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ“, каза още в словото си държавният глава.

  Румен Радев: За мен приоритет са младите хора, тяхната квалификация и реализация у нас