Бойко Борисов Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на кабинет на най-голямата група в парламента – ГЕРБ. Папката бе получена от шефа на групата Цветан Цветанов, който предложи за премиер лидера на Бойко Борисов. По Конституция Борисов има една седмица, за да върне на държавния глава папката с поименен списък и структура на министерския съвет или да откаже мандата. Вече обаче се знае датата, на която най-вероятно ще бъде сформиран кабинетът – 4 май. А само преди минути ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха коалиционното си споразумение.

Това стана в стаята на най-голямата парламентарна група, а парафите под документа сложиха Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. В него е разписан уточненият по-рано брой министерства – 17, както и четиримата вицета. Отделен министър за предстоящото българско председателство на ЕС няма да има, като с въпроса ще бъде натоварен някой от вицепремиерите. Самото разпределение на ведомствата между ГЕРБ и Патриотите обаче щяло да се направи с отделен анекс, който ще се подпише в началото на идната седмица, уточни Валери Симеонов. Имената на министрите пък ще бъдат обявени в последния момент преди формирането на кабинета – най-рано на 3 май, обяви още преди дни Бойко Борисов.

  Нинова: Цветанов показа некомпетентност, а 100-те дни на правителството са катастрофа

В коалиционното споразумение е разписано, че министри могат да бъдат и хора, които не членуват в нито една от двете формации, като те ще бъдат предлагани като външни експерти. Предвижда се още при оставка на министър или вицепремиер, както и при снемане на политическо доверие от него, наследникът му да бъде посочван от същата формация, която го е издигнала. Едва когато тя не направи това, новият министър ще бъде определян от премиера. Разписва се и пълен достъп до информация на всяка от управляващите формации до работата на отделните министерства, като партньорите ще бъдат длъжни да си предоставят незабавно посикани данни.

Уточнява се още, че всички решения по коалиционната програма ще се вземат с консенсус в Политически съвет, в който ще влизат шестима души – по трима от всяка формация. Промяна в позициите по предварително уточнените управленски приоритети може да се разглежда от всяка от страните като желание коалиционното споразумение да бъде разтрогнато, пише още в документа. Оставя се възможност по теми, по които не е постигнат предварителен консенсус в управленската програма, какъвто например е мажоритарният вот, всяка от формациите да търси реализация чрез парламентарна подкрепа за реализация

  Бойко Борисов: Манталитетът ни е такъв - не ни се работи

В него се посочва още, че както ГЕРБ, така и „Обединени патриоти“ се ангажират политически за пълен управленски мандат от 4 години.

Веднага след подписването на коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ тръгна към „Дондуков“ 2, където президентът Румен Радев му връчи управленския мандат.

Източник: Монитор