Президентът на Молдова се среща с колегата си от отцепилия се регион Приднестровие

prezident-moldova

Новият социалистически и проруски настроен президент на Молдова, Игор Додон шокира страната си чрез среща с президента на отцепилия се и обявил независимост регион Приднестровие – Вадим Красноселски, съобщава онлайн изданието Balkan Insight.
По този начин Додон стана първият молдовски представител, провел разговори със сепаратисткия лидер през последното десетилетие.
Срещата, която беше проведена в Бендери, град на десния бряг на река Днестър, под формата на работен обяд миналия четвъртък, продължава да е източник на разгорещени дебати в Молдова и тази седмица.
Изненадващият ход на Додон предизвика спор дали това е някакъв „политически гамбит“ или е знак за нарастващата руска намеса.
Местните експерти и медии обмислят за какво беше тази среща и какви последствия може да има за страната и отношенията ѝ с Приднестровието, което се намира в източната част на Молдова, между река Днестър и Украйна.
Според прессъобщение, публикувано след срещата между Додон и Красноселски, двамата политици са обсъдили свободното придвижване на хора между, включително възможността молдовското правителство да признае документите за самоличност на гражданите на непризнатата в международен план Приднестровска молдовска република, както и регистрационните номера на автомобилите им.

източник: фокус

  Руска медия разтръби: Молдова загърбва ЕС, сближава се с Москва
 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар