Автобус Пловдив

Собствениците на транспортните фирми обмислят предупредителното спиране на всички градски линии за два часа. Причината е, че вместо да получим за тази година повече средства от Община Пловдив, парите са намалени, обясниха управителите Петко Ангелов на „Автобусни превози“, инж. Веселин Дошков на „Хеброс бус“ и инж. Димитър Чолаков от „Автотранс 2000“, информира Марица.

През миналата година с последната корекция за превоз на пътници по 29 линии от общинския бюджет бяха преведени на фирмите 7 450 000 лева. В проекта на бюджета за 2020 г. сумата е  намалена с половин милион лева и едва 6 950 000 лева.

Реалната субсидия, която би трябвало да получават превозвачите за нормалното обслужване на линиите, е 8,5 млн. лева.

Общината продължава да не изпълнява Европейския регламент 1370, според който е длъжна да покрива разходите, твърдят превозвачите.

За един километър пробег с малък автобус договорената цена е 1,78 лева, а за голям – 1,95. На практика от градския бюджет се дават с 40 стотинки по-малко за всеки километър. В същото време разходите се увеличават, включително с ръста на минималната заплата и осигуровките.

  200 автобуса на протест утре срещу споделеното пътуване

Кметът Здравко Димитров покани днес  на среща превозвачите, за да обсъдят финансовите сметки и проблемите в градския транспорт.  При презентацията на бюджета за 2020 г.  той беше казал, че субсидията се дава според финансовите възможности на общината.