Преобразяват летище Варна по неповторим начин

Летище Варна обявява конкурс, за да даде нов облик на една от сградите си. Петима кандидати ще бъдат избрани да представят авторски проект за летищната сграда и от тях един ще има възможност да осъществи проекта си на пролет. Излъчените от журито петима автори ще получат хонорар от 1000 лева за изготвяне на визуално предложение, като организаторите осигуряват всички нужни материали, а финалистът ще получи 8500 лева за изпълнение на проекта.

Конкурсът, наречен Art Airport Challenge, цели да насърчи утвърдени автори, работещи в сферата Graffiti / Street Art, които живеят и творят в България. Инициативата е вдъхновена от новата визия на летищния оператор Фрапорт Туин Стар, „Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник“. С преобразяването на сградата, компанията вярва, че летището ще се сдобие с едромащабно произведение на изкуството, което ще приобщи хора от различни култури и възрастови групи.
Желаещите да участват могат да кандидатстват индивидуално или в екип до 22 декември, като подготвят портфолио със свои реализирани произведения и кратка творческа биография. Всяка кандидатурата трябва да съдържа минимум пет изображения на различни произведения, създадени в периода 2012 г. и 2017 г. Петима участници ще бъдат избрани до 14 януари, след което те ще имат близо месец да представят авторски проект, изготвен специално за сградата на летище Варна.

Участниците ще бъдат избирани с помощта на жури, което включва Десислава Станева, основател на WUWEC FESTIVAL и съосновател на онлайн списанието за градско изкуство и музика Bizzarre, както и Ирина Томова (Erka), автор, който работи с колектива NTN, доайени на българската Graffiti / Street Art сцена. Журито, което включва и управителния съвет на Фрапорт Туин Стар, ще оценява кандидатите по няколко критерия като авторски почерк и технически умения. Ще бъде излъчена и награда „Изборът на публиката“ чрез гласуване през интернет страницата на конкурса. Повече за критериите, наградите и правилата на конкурса заинтересованите могат да научат на www.artairportchallenge.com.

Творбите на петимата участници ще бъдат представени на публично събитие в Терминал 2 на 7 март, 2018 г., а официалното откриване на реализирания проект ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.

Информация от varna24.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар