„Преспанските камбани“ е новото заглавие в афиша на Драматичен театър „Йордан Йовков“, създаден от екипа на „Зорба Гъркът“ и „Гераците“

Националната премиера ще бъде на 29 май от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна. Организатор на събитието е театър „Българан. Ден по-късно на 30 май от 19.00 часа постановката ще има своята премиера и в Добрич. В Русе трупата ще гостува на 6 юни от 19.00 часа в зала Канев център.

Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов, който отново работи в тандем с Красимир Янев за звуковата среда и мултимедия и Димитър Митев за сценографията.

В постановката ще участват Мария Гинкова, Валентин Андреев – Рафе, Димитър Петров, Мария Генова, Пламен Маринов, Филип Янев, Стефан Сърчаджиев, Татяна Христова, Мила Боянова и Красимир Демиров.

От театъра определят постановката като атрактивен, въздействащ, съвременен театрален прочит на българска класика. „Преспанските камбани“ е втора след „Железният светилник”, творба от великата тетралогия на Димитър Талев.

Една история, в която борбата за национално освобождение е главно действащо лице.
История за огъня, горял някога в сърцето на българина…
История от времето на българското възраждане, когато един идеал е бил по-голям от живота…

Сцена от „Преспанските камбани“. Снимки: Студио Палас

Мария Гинкова и Валентин Андреев – Рафе в сцена от спектакъла