500 000 лв. отпуска Министерският съвет за довършителни дейности на храм „Св. Прокопий Варненски“, решиха министрите на свое заседание днес. На него присъстваха кметът на морската столица Иван Портних и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава Дарик.

„Основният камък на храма е положен през 2009 г., чието изграждане до момента струва 2,6 млн. лв. До момента държавата е подкрепила проекта с 300 000 лв, а Община Варна – с 1,4 млн. лв., имало е и множество дарения от фирми и физически лица, дирекция „Вероизповедания“ е осигурила над 100 000 лв.“, отчете митрополит Йоан на брифинга в Министерския съвет. Той допълни, че отпуснатите средства днес ще спомогнат за окончателно приключване на грандиозния градеж.

Кметът Иван Портних благодари на правителството за подкрепата – както за реализирането на проекти в различни сфери на обществения живот, така и за завършването на най-големия православен храм в града. „Вярвам, че това добро взаимодействие между правителство и местна власт носи добри резултати за хората“, допълни той.