pubrallybarcrawlbackground-990x675Правителството обяви безкомпромисни мерки срещу прекомерния шум по Черноморието. Това стана ясно от брифинг след среща в Министерски съвет на вицепремиера Валери Симеонов с представители на министерства и агенции към тях и с областните управители на Бургас, Варна и Добрич, за обсъждане и предприемане на превантивни мерки за гарантиране спокойствието на туристите по време на летния сезон, предаде Агенция Фокус.

Пред журналистите вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че един от основните въпроси, които са разгледали е прекомерният шум след 24.00 часа. Той уточни, че за справянето с проблема ще бъде подписан протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно и на първо място ще проверяват по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка.

Симеонов заяви, че ще бъде подкрепен и насърчен легалният туристически бизнес – този, който спазва законите и наредбите и който си плаща данъците.

„Ще бъдем категорично против, като ще налагаме съответните санкции в резултат на мащабни обединени проверки, на тези, които извършват сенчест бизнес, заобикалят плащането на данъците, не спазват нормативните изисквания, наредбите и законите, тъй като по този начин не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България“, коментира Валери Симеонов. Вицепремиерът каза още, че към неговия кабинет ще има обявен национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че ще силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон и ще бъдат безкомпромисни към нарушителите. По думите му не само по морето, а навсякъде в държавата прекомерният шум е бич. По думите му те са съвместни, междуведомствени и допълнително ще бъдат активизирани. „От страна на МВР, ще пусна едно окръжно писмо да се действа всячески с особен акцент върху шума, който тормози всички“, допълни още силовият министър.

Зам.-министърът на здравеопазването ген. Николай Петров посочи, че срещата е била изключително полезна в посока на комуникацията, комплексността и изчерпателността на отговорните органи в държавата за това да се осигурят правата на всички български и чужди граждани, които ще посетят Черноморието. Според него става дума за милиони хора, които имат право да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват, да консумират нерискова храна. Петров обясни, че провеждането на това дълго съвещание и излизането с документ, който да синхронизира работата на всички не само контролни, но и отговорни органи е било от голямо значение. Той обеща, че институциите ще си свършат работата и изрази надежда в края на туристическия сезон да отчетат един добър резултат.