Яйцата няма да повишат риска от сърдечно заболяване или инсулт, както преди се страхувахме, това беше установено след тридесетгодишно проучване.

Поради съдържанието на холестерол яйцата отдавна са обект на ожесточени дебати около ролята им в причиняването на сърдечни проблеми. Но учените казват, че най-накрая са разрешили този спор – потвърждавайки, че няма връзка.

Екип от САЩ, начело с изследователи от Харвард, измерват диетите на 215618 здрави мъже и жени, които изяждат средно от едно до пет яйца седмично в продължение на 32 години. Те не откриват връзка между приема на яйца и риск от сърдечно-съдови заболявания (CVD) – което може да доведе до инфаркт или инсулт.

Резултатите, публикувани в “The British Medical Journal” потвърждават, че хората, които ядат повече от едно яйце на ден  имат по-висок риск от проблем със сърцето, но те също са склонни да ядат повече червено месо и имат по-висок индекс на телесна маса.
Авторът на проучването д-р Жан-Филип Дройн-Шартие каза: „Връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания е тема на интензивни дебати през последното десетилетие. Констатациите от предишни проучвания за консумацията на яйца и риска от сърдечно-съдови заболявания са неубедителни. Резултатите от нашето проучване и актуализиран мета анализ показват, че умерената консумация на яйца (до едно яйце на ден) не е свързана с риска от сърдечно-съдови заболявания като цяло.”
Американските участници в проучването включват 83 349 медицински сестри на възраст от 30 до 55 години, 90 214 медицински сестри на възраст от 25 до 44 години и 42 055 медицински специалисти от мъжки пол на възраст от 40 до 75 години.

Яйцата са богати на протеини и хранителни вещества, осигуряват един от малкото хранителни източници на витамин D. Те имат много положителни хранителни качества, включително антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпалението.
Те също са отличен източник на протеини, който е свързан с по-ниско кръвно налягане.