Сюлейман Гьокче Посланик Турция

Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Това заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Пред Нова телевизия той коментира резултатите от референдума в южната ни съседка и двустранните отношения с България, пише Марица.

„Не е добре да се напада вашият приятел, съсед и партньор. Смятате ли, че Турция е заплаха за България?! Категорично – не е“, каза Гьокче, запитан за изказване на президента Румен Радев по време на предизборната кампания у нас.

„Турция не се намесва във вътрешните работи на която и да е страна. Тези твърдения са манипулативни. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България не знае нищо за тероризма и се надявам никога да не разбере.

В Турция имаме много на брой терористични заплахи. ПКК е терористична огранизация. Никой от членовете на ПКК, за които е имало искане да бъдат депортирани, не се е случило“, заяви още посланикът.

  Доналд Туск: ЕС трябва да изпрати граничари и оборудване в България на границата с Турция

На въпрос дали Турция подкрепя ДОСТ на Лютви Местан, той отговори отрицателно. Гьокче отрече да знае дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган има забрана да влиза в Турция. Той каза също, че не е разбрал писмото му по повод бъдещето на южната ни съседка.

„Нивото на образование и интелектуалният ми капацитет не ми позволяват да разбера този в философски трактат“, отбеляза Гьокче. По време на телевизионното си участие посланикът многократно призова да се говори разумно и да не се поддаваме на популизма, насочен срещу Турция. Във връзка с двустранните ни отношение, той продължи да настоява, че Турция генерира мирни връзки със съседите си. На въпрос какви ще са отношенията с бъдещия български премиер, Гьокче каза: „Демонстрирайте лидерство. Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. Оценяваме и подкрепяме просперитета на вашата страна. Обичаме България“.

Сюлейман Гьокче говори и за референдума в Турция. „Разликата в гласовете беше много малка, което е напълно нормално в такива важни референдуми, както беше с Брекзит. Мисля, че беше успешен и съм доста несъгласен с критиките, че не е бил честен“, коментира той.

  Повече от 1 млн. турци зад граница гласуваха на референдума

Гьокче не приема твърденията, че Ердоган е диктатор и с референдума му се дава още власт. Отрече да има гонения и срещу журналисти.