Connect with us
vmpetrolium banner

Избрано

Посланик Гьокче: България да не напада своя приятел и партньор Турция

Сюлейман Гьокче Посланик Турция

Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Това заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Пред Нова телевизия той коментира резултатите от референдума в южната ни съседка и двустранните отношения с България, пише Марица.

„Не е добре да се напада вашият приятел, съсед и партньор. Смятате ли, че Турция е заплаха за България?! Категорично – не е“, каза Гьокче, запитан за изказване на президента Румен Радев по време на предизборната кампания у нас.

„Турция не се намесва във вътрешните работи на която и да е страна. Тези твърдения са манипулативни. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България не знае нищо за тероризма и се надявам никога да не разбере.

В Турция имаме много на брой терористични заплахи. ПКК е терористична огранизация. Никой от членовете на ПКК, за които е имало искане да бъдат депортирани, не се е случило“, заяви още посланикът.

  Русия спря полетите на руски и турски авиокомпании към Турция

На въпрос дали Турция подкрепя ДОСТ на Лютви Местан, той отговори отрицателно. Гьокче отрече да знае дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган има забрана да влиза в Турция. Той каза също, че не е разбрал писмото му по повод бъдещето на южната ни съседка.

„Нивото на образование и интелектуалният ми капацитет не ми позволяват да разбера този в философски трактат“, отбеляза Гьокче. По време на телевизионното си участие посланикът многократно призова да се говори разумно и да не се поддаваме на популизма, насочен срещу Турция. Във връзка с двустранните ни отношение, той продължи да настоява, че Турция генерира мирни връзки със съседите си. На въпрос какви ще са отношенията с бъдещия български премиер, Гьокче каза: „Демонстрирайте лидерство. Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. Оценяваме и подкрепяме просперитета на вашата страна. Обичаме България“.

Сюлейман Гьокче говори и за референдума в Турция. „Разликата в гласовете беше много малка, което е напълно нормално в такива важни референдуми, както беше с Брекзит. Мисля, че беше успешен и съм доста несъгласен с критиките, че не е бил честен“, коментира той.

  Преврат в Турция! Военните сили свалиха Ердоган

Гьокче не приема твърденията, че Ердоган е диктатор и с референдума му се дава още власт. Отрече да има гонения и срещу журналисти.

 

Click to comment

Вашият коментар

Advertisement
Connect
Абонамент по имейл