Изтребител

Полските ВВС ще проведат учението Jastrząb-16 (Ястреб-16), чиято основна задача е да провери готовността на изтребителната авиация за изпълнение на задачи по „ер полисинг” над южния флаг на НАТО и най-вече над България. Това съобщава полският военен новинарски сайт defence24.com.

В официално съобщение на Генералния щаб на полските въоръжени сили, цитирано от defence24.com се казва, че полската изтребителна авиация ще изпълнява задачи по „ер полисинг” над България и Румъния, което е наложило провеждането на въпросното учение. Мисията ще се изпълнява с полските изтребители МиГ-29.

Според съобщението, полските ВВС имат готовност да поемат охраната на въздушното пространство над страни от НАТО, коиро нямат изтребителна авиация или са помолили за съдействие по изпълнение на „ер полисинг”, като такива се явяват България и Румъния.

Учението Jastrząb-16 ще се проведе в последната седмица на август, а според полския сайт, ВВС на страната ще са в готовност да поемат мисията „ер полисинг” над България и Румъния от тази есен.

  Паси: С Русия се говори вежливо и добре въоръжено

Новината от Полша добре кореспондира с неофициалната информация, която е налична от няколко месеца у нас, че полските ВВС вече са формално изявили желание да изпълняват задачата по „ер полисинг” над България. По-рано страната ни обяви в НАТО, че би желала помощ за задачата „ер полисинг” с готовност за поемане на разходите по операцията.

По неофициална информация евентуално присъствие на полските ВВС у нас ще струва над 1 млн. лева месечно, като в тази сума се включва транспорт, кетъринг, луксозни нощувки за полските военни и други.

Източници на АЕРО заявиха, че се чака полска делегация, която да огледа авиобаза Граф Игнатиево за възможности за развръщане на техен контингент там.

Според промените в Закона за отбрана и въоръжените сили, които бяха приети през февруари 2016 г., задачите по „ер полисинг” могат да се изпълняват съвместно със съюзник от НАТО, като реда и начина за това се определя чрез международен договор, който трябва да се ратифицира от Народното събрание. В извънредни случаи това става чрез решение на Министерски съвет по предложение на министъра на отбраната.

  Половин Европа е закриляла Ахмед Чатаев

Към средата на юли няма индикации за подготвяни подобни мерки от страна на българското правителство. Не е и ясно как ще реагира премиерът Борисов на подобна инициатива от МО, особено предвид неговата предпазливост към евентуални ескалации на напрежението с Русия.

Източник: Аеропрес