Криптовалута

Полицията издирва копачи на криптовалута, крали ток за хиляди левове. Те избирали отдалечени места в Пловдивско, за да се вържат нелегално за електрическата мрежа, съобщава Дарик.

Сериозните сметки за ток са основен разход при този вид бизнес. От EVN са установили три случая на подобни кражби в селата Марково, Скобелево и Йоаким Груево.

„Преди дни техници на Електроразпределение ЮГ при рутинна проверка се натъкнали на контейнер, свързан незаконно към трансформатор в края на село Марково“, съобщи Здравко Братоев от отдел „Управление на мрежата“ в EVN-България.

„Контейнерът представлява на пръв поглед фургон, който издава шум. Апаратурите вътре са специфични компютри с мощни захранвания и видеокарти, които съответно добиват криптовалутата“, уточни Братоев.

Контейнерът е бил снабден с климатизация, камери за видеонаблюдение и дори охранителна система, като всичко се следи онлайн. Все още се изяснява колко време криптокопачът е работил, скрит в гората.

Полицията е иззела апаратурата, тече разследване, за да се установи кой е собственикът. В земята още личи къде е вкопан захранващия кабел, както и разпръсната наоколо изолация, с която се е скривал шумът.

  Криптовалутата подлуди пазара на видеокарти

Според специалисти, такъв контейнер консумира електричество, достатъчно за 300 домакинства дневно, или между 2500 и 4000 kW/h. Кметът на село Марково Пламен Кабаков не е забелязал нищо съмнително в района.

Той обаче разбира от криптовалута: „Най-големият разход в подобно нещо e електроенергията.Доста фирми предлагат устройствата напълно безплатно, само и само да може да работиш в тяхна полза“, казва Кабаков.

Те обаче пазят в тайна клиентите си, тъй като самата идея на криптовалутата, е да не се знае кой стои зад разплащането. От следващата седмица енергодружеството започва разяснителна кампания сред кметовете по селата, за да могат да разпознават нарушителите и да сигнализират.