Пистолет

Българските полицаи са все по-слабо подготвени да стрелят в критични ситуации. За проблема сигнализират от синдикатите на МВР, предаде БТВ, цитирана от Pan.bg.

По неофициална информация от МВР българските полицаи могат да изстрелват по 6 патрона годишно в подготовката си по стрелба. Това се отнася и за граничните полицаи, които сега са изправени пред една доста сложна обстановка.

Росен Христов е републикански шампион по стрелба с пистолет, 13-и в света. Инструктор е по стрелкова подготовка в целия свят, лицензиран от най-големите американски академии в тази сфера. Изстрелял е стотици хиляди патрона.

„За да мога просто да си поддържам нивото в момента, не да вървя напред, са ми необходими по 2000 изстрела на месец. За съжаление, полицаите в България имат норма 6 изстрела на година. Може да си направите извода”, коментира той.

Такава е подготовката и на значителна част от граничните ни полицаи, твърдят и от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Илия Хрисимов от синдикалната федерация на служителите в МВР даде пример с граничен полицейски участък Малко Търново, където за последните три години имат проведена една стрелба, като всеки един служител е гръмнал по 6 патрона.

  Ученичка намери и предаде в полицията пачка с пари, но никой не си ги търси

„Разчита се на късмет и виждаме до какво води един неподготвен човек на границата”, заяви той.

След завършване на Академията на МВР подготовката буквално спирала. Провеждала се проформа, разказват полицаи.

„Колегите са претоварени с изпълнение на служебните си задължения. Дефакто нямат време за тази подготовка. Които са спортисти по душа, спортуват за своя сметка”, отбелязва Хрисимов.

„Винаги съм казвал, че добрият стрелец трябва да е уверен в уменията си. С 6 патрона на година така увереност се съмнявам да може да се постигне”, смята и Росен Христов.

Източници в МВР потвърдиха, че точно такъв е лимитът в част от дирекциите на МВР. Причината за това била липсата на средства за стрелкова подготовка на кадрите. Не стана ясно дали тази ситуация ще бъде променена.

Всичко това се случва на фона на недоволство от страна на полицаите за бюджетни икономии, които застрашават живота и здравето им.