Загинал полицай

Пловдивчанин даде своя коментар пред Plovdiv24 за трагичния инцидент с убития полицай по бул.“Санкт Петербург“:

Полицай бе убит на пътя от бясно фучащ джип. Джип, летящ по булевард, находящ се на 50-ина метра от събитие, на което има хиляди деца. Джип, който не „могъл да спре“ близо 100 метра след удар. Не мога да си представя мъката на семейството на убитият млад човек, на неговите роднини и приятели. Знам, че едва ли ще им помогна с думите „съчувствам Ви напълно“, но наистина Ви съчувствам.

Защо се стигна до там? Всички си задават въпроса. Прочетох някакви безумни коментари как, видите ли, виновни били самите полицаи, че се криели като шумкари и „изскачали“ на пътя. Дали е редно или не – това не оправдава по никакъв, повтарям, НИКАКЪВ начин поведението на пътя на виновният водач. Опитайте се да си представите ситуация, в която малко дете изскочи от събора, или кривне с колелото си от велоалеята…

Какъв „човек“ трябва да си да караш с такава скорост? Нека всеки отговори за себе си, за да не злоупотребявам с речника си, опитвайки се да дам оценка на въпросният хомо сапиенс, нахождал се зад волана на джипа. Тъжната вест е, че хиляди подобни „човеци“ вилнеят из града ни – не е като да са единични случаи, нали?
Дами и господа полицаи, „бийте гъзенце, да не биете гъзище“!

Излезте на пътя, глобявайте за ВСЯКО нарушение, дори и за недаване на мигач при престрояване. Шийте, за да не ви шият после вас. Глобявайте, за да не събирате колегите си от пътя. Защото Ганьо ще разбере само от едно – бъркане в джоба. Ганьо бленува за „силна ръка“, нека я получи. Глобявайте неправилно спрелите, глобявайте дори за прословутият аспирин с изтекъл срок на годност в аптечката. Няма друга рецепта, дами и господа в сини униформи, разберете го. Вашите колеги на запад така са укротили ганьовците в собствените си страни – с глоби, постоянни и много. Защото не си правете илюзии, че тукашните ганьовци са нещо повече/по-малко от западните ганьовци. И там, и тук това е най-лесният начин да вкарате чобаните в норма.

И една вметка… Ако в контекста на трагичното събитие пловдивските полицаи излязат на протест, настоявайки за: а) отпадане на давност на глобите, б) слагане на камери навсякъде и в) ескалиращи глоби за еднакви нарушения, то полицаите могат да очакват подкрепа от семейството ми, включително и в самия протест. И не само от моето, повярвайте ми. Защото така е редно, и така е правилно.“