Кристалина Георгиева

Подозрения, че еврокомисарят Кристалина Георгиева си е купила поста в Световната банка, се появиха днес в базирания в Брюксел електронен вестник „Политико“, съобщи нюз.бг. Според разследване на медията в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.

Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи. Георгиева обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя работи 17 години в институцията. Европейският съюз внася 400 милиона евро в Световната банка, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света.

Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка. През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява на нова структура за съотношението между проекти и разходи за администрацията.

  Царицата е гола

Според запознати с новата схема на финансиране Европейският съюз се съгласява на по-голям процент за административни разходи. Участието на Георгиева в това ключово решение буди сериозни съмнения за конфликт на интереси предвид новата й работа. „Вицепрезидентът Георгиева не е участвала в преговорите по направата на новата рамка със Световната банка“, отговарят от комисията на запитването на „Политико“.