evropejski-sayuz

С посещението на министър-председателят на Япония Шиндзо Абе в Брюксел във вторник, Европейският съюз е изправен пред увеличаващ се натиск да покаже обещаното обръщане към Азия като сключи ново търговско споразумение и потвърди стратегическото политическо партньорство с Япония преди края на годината, пише Politico.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ европейските лидери побързаха да се представят като новите лидери на свободната търговия в света и обещаха да запълнят вакуума, създаден от увеличаващия се протекционизъм на САЩ.

Сделките с Азия не са новост за Европейският съюз, който има големи споразумения с Южна Корея, Сингапур и Виетнам. Високопоставени служители в Брюксел изразяват оптимизъм относно сключването на договор с Токио, което ще бъде тяхната най-голяма търговска сделка. Все повече се увеличава подкрепа за подобен договор от страна на германските автомобилни производители, които са сред най-влиятелните групи в европейската индустрия.

„Европа ще продължи да се бори за отворената, основана на правила търговия, не на последно място заради признаците на зараждащ се протекционизъм другаде“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Търговията заема централно място в нашия икономически успех“, подчерта Туск.

  Япония се е преместила с около 5 метра след силно земетресение

източник:кросс