жена

Притесняваш се заради некомфортното, непривлекателно и изпъкнало коремче? Можеш да се отървеш от него с правилните храни, пише eatthis.com.

Често стомахът ни се подува, когато хапнем нещо, което раздразва организма никато млечните продукти например, или когато задържаме много вода например поради консумация на бързи закуски.

За щастие можеш да се отървеш от подутия стомах, ако просто избираш правилните храни. Ето кои са здравословните варианти, с които можеш да помогнеш на стомаха си:

Пъпеш от сорта “Медна роса”

Ако си подута и задържаш вода, похапването на няколко парченца пъпеш “Медна роса” е доста мъдър ход. Този плод помага на тялото ти да изхвърли излишъка от течности извън организма, а освен това действа и като естествен заместител на електролити, заради високото си съдържание на калий.

Киви

Хидратиращо, богато на фибри, вкусно и истинска наслада за очите, кивито ускорява работата на храносмилателната ти система.

Лимон

Лимоните са един от най-известните диуретици и популярен метод за детоксикация. Полифенолите в лимона доказано помагат за загубата на излишни килограми, осигуряват здрава доза антиоксиданти, намаляват възпаленията в храносмилателния тракт и освобождават корема от подуване.

  Ужасно! Яли сме зеленчуци със забранени пестициди

Ананас

Претъпкан с фибри и с лек диуретичен ефект, този сладък сочен плод доказано държи подуването на стомаха под контрол. Според едно изследване, публикувано в журнала “Възпалителни заболявания на храносмилателната система” ананасът може да намали възпаленията на дебелото черво, които са вероятна причина за подуването ти.

Моркови

По-добро зрение и по-малко подуване те очакват, ако избереш този малък оранжев зеленчук. Един единствен морков съдържа 195 милиграма калий, който се бори с подуването на стомаха. За бърза и здравословна закуска топни малко морковени “пръчици” в хумус.

Яйца

Претъпканите с протеини яйца са страхотен начин да заредиш тялото си с гориво за деня, без коремът ти да се подува. Обаче е по-добре да пропуснеш сандвича с яйца – въглехидратите и млечните продукти няма да помогнат на подутия ти стомах да спадне. Избери богатия на антиоксиданти зехтин вместо маслото, когато приготвяш яйцата си.

Банани

Бананите са една от най-богатите на калий храни. Те ти осигуряват лек диуретичен ефект и прилив на натурална енергия.

  Пет зеленчука, които ще ви приберат корема и изядат паласките само за седмица

Чесън

Спри да се тревожиш за дъха си, коремчето ти ще ти бъде благодарно. Чесънът е натурален пробиотик, който помага да поддържаш чревните бактерии във форма. Можеш да извлечеш максимални ползи от него, ако го нарежеш на кубчета или ленти, или го намачкаш поне пет минути преди готвене.

Боровинки

Богати на фибри и още по-богати на антиоксиданти, боровинките са страхотен начин да утолиш глада си за нещо сладко, докато се опитваш да отслабнеш, за да влезеш в тесния чифт панталони, който си си набелязала.

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад – онзи сорт, който има поне 70-процентово съдържание на какао, е пълен с фибри и полифеноли. И двете съставки могат да ти помогнат да намалиш образуването на газове в тялото си. Освен това тъмният шоколад има пробиотични качества и по този начин съдейства за повишаването на добрите чревни бактерии.

Ябълки

Този широко разпространен плод ще ти се стори адски ценен, когато осъзнаеш, че притежава много повече ползи за тялото ти от известно количество фибри. Ябълките не просто ти помагат да се пребориш с подуването, но една съставка в кората им може да превърне вредните мастни клетки в добри такива, които ти помагат да гориш повече калории.

  Смолянски деца с уникален проект: Садят зеленчуци в дворовете на самотни пенсионери

Праскови

Тези мъхнати плодове са страхотен източник на калий, който както вече знаеш помага на тялото ти да се отърве от излишните водни запаси, които задържа.

Цвекло

Тези фини луковици са пълни с фибри и имат диуретичен ефект, което означава, че могат да върнат коремчето ти обратно в тясната рокля, без да причиняват неприятното подуване.

източник: блиц