Мъжът е на 27, жената на 75, и двамата не са пътували в чужбина

С около 20 души е контактувал в болницата младият 27-годишен мъж от Плевен, който даде положителни резултати за коронавирус, съобщи шефът на кризисния щаб, генерал  Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. От всички тях взети проби и са изолирани, предаде Агенция Блиц.

75-годишната жена, която е била приета в габровската болница за лечение от пневмония, още от приемането си е била сама в болничната стая и е контактувала със значително по-малко хора, каза директорът на здравното заведение д-р Минко Михов. Все пак всички, за които има и най-малкото съмнение, са изолирани.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички лежащо болни пациенти с белодробни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до две положителни проби – при два от трите възможни тестове. Ще се правят още тестове през следващите часове.

„Вчера, знаете, 99 проби бяха изследвани. Днес пробите на двама пациенти- един пациент от Плевен и една пациентка от Габрово, се оказаха, че са положителни с референтния тест на Световната здравна организация“, каза още Кантарджиев.

По думите му, когато се появи съмнителен за положителен резултат, той се тества и с други.

„Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно заключение, да се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да направим същите тестове за коронавирус, да видим дали има предаване на инфекцията“, каза още проф. Кантарджиев.