Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Двамата премиери определиха подписването като историческа стъпка, направена от двете държави заедно напред.

Чрез Договора ще бъдат постигани цели като: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни. Той предвижда да бъде създадена междуправителствена комисия, която да тълкува обективно исторически събития, и в същото време задължава двете страни да не предприемат враждебния действия или териториални претенции една срещу друга.
България и Македония ще си сътрудничат и по отношение на проучването на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни.

Споразумението между двете страни седмици наред е най-обсъжданата тема в югозападната ни съседка, а ден преди посещението на българската делегация в Скопие група граждани организираха протест в центъра на македонската столица срещу подписването му.

  Борисов посочи важен акцент в посланието на Доган: Аз разчитам между редовете, че той отваря вратата за...

Междувременно на заседанието на ръководството на основната опозиционна сила в Македония ВМРО-ДПМНЕ още веднъж беше потвърдена готовността на партията да се бори докрай срещу договора с България и да го превърне в тест за политическата й готовност преди предстоящите местни избори.