компютър

Защитата твърди, че в родината на арестанта срещу него ще се води политически процес

Състав на Варненския апелативен съд днес отмени определение на Окръжен съд Варна (ВОС) от миналата седмица и измени мярката за неотклонение от „подписка” в „задържане под стража” на Александър Аброськин.

Руската федерация настоява за екстрадицията на 31- годишния мъж, за да го разследва за  „високотехнологични престъпления”.

В документите, изпратени от компетентните руски власти се посочва, че в периода от 1 януари 2013 до 5 февруари същата година, в Екатерининбург, в съучастие с други лица Аброськин е осъществил нерегламентиран достъп до компютърни данни и копирал електронна кореспонденция.

В Русия за това деяние законът предвиждал максимално наказание до 5 години „лишаване от свобода”.

Първоначалното искане на Руската федерация за временното задържане на руския гражданин бе оставено без уважение от Варненския окръжен съд, който на 19 април тази година, на основание ЗЕЕЗА му определи „подписка” като мярка за неотклонение.

Месец по-късно Министерството на правосъдието на Русия е изпратило до ВКП на Република България официална молба за екстрадицията на Аброськин. След като документите са постъпили в Окръжна прокуратура Варна, на 26 май, в съдебно заседание Варненският окръжен съд отново е отказал да задържи под стража чужденеца и е потвърдил подписката.

  Цветан Василев пред белградския съд за пореден път

Междувременно за утре, 1 юни 2016 година, ВОС е насрочил и съдебното заседание, на което ще се реши дали Аброськин да бъде предаден на руските власти.

Руският гражданин и неговата защита бяха категорични днес пред съда, че процесът срещу Аброськин в Русия ще бъде политически. Според тях, тамошните власти ще се опитат да го склонят да даде лъжливи показания и да оклевети лице, което е заемало висок административен пост.

Днес апелативната инстанция уважи частния протест на прокуратурата срещу определението на ВОС, отмени съдебния акт на първата инстанция и определи „задържане под стража” за чужденеца.

В мотивите за това решение Варненският апелативен съд посочва, че след като официалната молба за екстрадицията на Александър Аброськин е постъпила и на основание чл.15, ал.1 от ЗЕЕЗА Варненският окръжен съд е насрочил съдебно заседание за разглеждане на молбата за екстрадиция по същество, единствената мярка за неотклонение, която съдът е длъжен да определи е „задържане под стража”.

  Задържаха иранец, издирван за издаване на чекове без покритие

Това определение на Апелативен съд Варна е окончателно.