Пари

Президентът да не опрощава дълг от 36 419 лева към НОИ на пловдивчанин ще гласуват общинските съветници на следващата сесия. Предложението е внесено от кмета Здравко Димитров, след като от местните власти е поискано становище във връзка с молба на задлъжнелия мъж към държавния глава Румен Радев, съобщава Марица.

Киро Киров е сред пенсионерите, засегнати от изчезването на най-малко 240 пенсионни досиета от архива на местното поделение на НОИ. Както „Марица” писа, след установяването на липсата по сигнали 13 г. след отпускането на пенсиите, от възрастните хора е поискано повторно да докажат стажа и обстоятелствата, при които са пенсионирани. Голяма част от тях не са успели. НОИ ги вини, че са се пенсионирали с нередовни документи, възползвайки се от схема за измама с фалшив стаж, и изиска да възстановят получените недобросъвестно според ведомството суми. Ощетените  на свой ред водят дела срещу НОИ, изтъквайки, че не може да им бъде вменена вина за неопазените лични дела и че ако са били нередовни при пенсионирането, пенсията не би следвало да им бъде отпускана още при първоначалното определяне на размера.

  Ст. Данаилов: Генерале, едно време Първанов ни изменти

В случая със 76-годишния Киро Киров през 2000 г. на него му е била отпусната пожизнена лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. По онова време  е бил на 57 г. и за основа при определяне на размера е взет стаж от втора категория 25 г. 11 месеца и 23 дни, а от трета – 9 г. 6 месеца и 7 дни.

При започнатите процедури за повторно доказване на стажа чрез представяне на оригинални документи от мъжа и по служебен път от НОИ потвърждение е получено само за 7 г. 7 месеца и 1 ден от втора категория труд  и 11 г. 3 месеца и 19 дни от трета. В тази връзка НОИ е поискал мъжът да възстанови неправомерно получаваните суми през годините. Той е водил дело и на последна инстанция ВАС се е произнесъл в полза на НОИ.

В момента Киров отново съди ведомството в Административен съд за обезщетение за нанесени имуществени вреди  между 2015 и 2018 г. в размер на 45 000 лева. Първото заседание е на 12 декември.

  Леонид Решетников: Румен Радев бързо промени своите възгледи

Позицията на НОИ  е, че борчът на мъжа не бива да се опрощава от президента. Същото е предложението и на кмета Здравко Димитров. Мотивът е, че несъбираемо задължение се заличава, ако длъжникът няма имущество, върху което да се извърши принудително изпълнение.  В случая с Киров справка в дирекция „Местни данъци и такси” показва, че той има жилище с площ 70,53 кв. м, в което живее сам с 450 лева пенсия.

Това е второ искане от пловдивчанин към президента за опрощаване на дълг към НОИ с аналогичен казус, след като през пролетта възрастна жена се обърна към него със същата молба. Тогава ОбС гласува борчът й от около 30 бона да бъде опростен, но окончателното решение на президента бе отказ.

След скандалния случай остават без отговори въпросите как са изчезнали над 240 пенсионни досиета от НОИ, кой е виновен и ако действително е имало схема за „фабрикуване” на фалшив стаж, защо няма наказани. В хода на свое разследване още в началото на тази година „Марица” отправи тези въпроси към редица институции: главния прокурор, социалния министър Бисер Петков, който при установяването на липсата е бил управител на НОИ, настоящия шеф на ведомството, Надзорния съвет на НОИ, Инспектората на НОИ, държавния глава, премиера, постоянната комисия по социална политика в НС, парламентарните групи на всички партии, омбудсмана. До момента няма официална позиция на нито една от тях.