2 февруари е български народен празник, наречен „Петльовден“. Той е празник на мъжката сила, на плодовитостта на момчетата, а някъде се празнува и като аналог на бабинден.

На този празник се крепели семейството и мира. Празнично облечени момчета излизали на мегдана и през целия ден били оглеждани от старейшините. Те преценявали за какво става всяко момче- за овчар дюлгерин, даскал, писар.

Знаейки за този български обичай, по време на турското робство еничарите минавали през селата точно на този ден. Те отвличали най-хубавите и здрави момчета в еничарския корпус. От която къща вземели момче, те поставяли кървав знак на портата. Именно заради това, тази жестока традиция е наречена кръвен данък.

Старите хора разказват, че този ден се почита, защото още когато цар Ирод избивал младенците в търсене на новия цар, една майка, за да запази сина си, отрязала главата на едно петле и накървавила своята и всички съседски порти. После тази легенда се приложила като спасение от кръвния данък.

  Малка Богородица е - празник на родилката и детето

Българските жени обаче били хитри. Те откъсвали главите на петли и с кръвта им рисували по портите жестокия знак. Щом го видели, еничарите решавали, че други преди тях вече са минали и са взели кръвния данък.

Не се знае колко време са били заблуждавани с тази хитрост, обаче празникът продължил под друго име-Петльовден. Традицията по отношение на него обаче останала същата- момчетата се изкъпвали, обличали нови дрехи и излизали на мегдана.

2 февруари е български народен празник, наречен „Петльовден“. Той е празник на мъжката сила, на плодовитостта на момчетата

2 февруари е български народен празник, наречен „Петльовден“. Той е празник на мъжката сила, на плодовитостта на момчетата

Вече 300 години 2 февруари се отбелязва като празник на момчетата. И до ден днешен жителите на варненските села Голица и Кривини празнуват Петльовден по стар български обичай. Облечени с празнични дрехи, те се разхождат из улиците с един петел, който обезглавяват сутринта на 2 февруари. Части от сварения петел, заедно с традиционната пита с мед, се раздават за здраве на съседите. В някои райони, заедно с петела, българите колят и черна кокошка за курбан. На Петльовден е забранено да се работи, понеже се вярва, че това е черен ден и ако се подхване нещо, къщата ще се почерни и децата ще се раждат белязани.

  Полагане честния пояс на Пресвета Богородица

На този ден българските православни християни празнуват Сретение Господне- един от четирите празника, посветни Божията майка. Четиридесет дни след раждането на Исус Христос, света Дева Мария донася своя младенец Йерусалим. Според Мойсеевия закон, всяко първородно дете от мъжки пол трябвало да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това се правило за спомен от избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни- от човек до добитък. Ето защо, като собственост на Господа, всеки първороден трябвало да бъде откупен от него на определена от закона цена. Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството.