Първите щандове с мартеници грейнаха във Варна, вижте как варират цените

Пролетно настроение в мрачния февруарски ден създадоха първите щандове с мартеници, които грейнаха около Севастопол във Варна. Усмивка по лицата на варненци предизвикват веселите образи, накичили щандовете, които от днес предлагат богато разнообразие от символа на пролетта, здравето и радостта, пише Varna24.bg

За всеки вкус и джоб има по нещичко. Цените варират от левче до над 20 лева за по-големите авторски произведения. По щандовете могат да се видят най-разнообразни гривни от конци и маниста, детелини с пожелания, мартеници със зодии, големи кукли от кратуни, а за децата се предлагат любими филмови герои, гарнирани с червени и бели конци.

Баба Марта, заема важно място в годишния календарен цикъл на българите, защото с нея се отбелязва прехода от зима към лято.
Това е началото на новата аграрна и скотовъдна година и е в пряка връзка с някои представи в нашия народ за изтичащата зима, за появата на новото слънце, за настъпването на пролетта и съответно на лятото.

Първият ден от месец март се свързва с редица профилактични и предпазни мерки, които са свързани отново с представата за прорастването, за здравето, за цикличното обновяване на природата, а също така с необходимостта от магическо символизиране на всички тези процеси.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар