Полиция

Регистрационните табли на автомобилите ще бъдат сваляни при установени шофьори, които са употребили алкохол над 0, 5 промила или упойващи вещества, както и ако откажат да бъдат тествани за алкохол и наркотици. Същата санкция ще се налага и за установени шофьори без свидетелство за правоуправление, това заяви за Дарик зам.- директорът на сектор КАТ- Пътна полиция към ОД на МВР-Кюстендил старши инспектор Добромир Добрев.

„Принудителната санкция за прекратяването на регистрацията ще бъде за срок от 6 до 12 месеца според конкретния случай. След като изтече санкцията трябва да се поставят нови регистрационни табели, с нови свидетелства за регистрация. Другото, което е предвидено е автомобил на който му е отнета регистрацията да може да се движи още 12 часа след наложената санкция. Той обаче не може да бъде управляван от шофьорът на който е наложена тази санкция“, каза още зам.- директорът на сектор КАТ- Пътна полиция към ОД на МВР-Кюстендил.

Второто изменение в Закона за движение по пътищата е по отношение на завишените предвидени глоби за превишаване на допустимата скорост.

  Двама арестувани заради наркотици

„Увеличението на глобите е двойно. Например при превишаване на скорост от 30 до 41 км/ час в населено място от 200 става на 400 лв. глобата. Превишаване на скоростта над 50 км/ч. глобата от 350 става 700 лв., както и отнемане на книжката за 3 месеца. За всеки километър над 50 км/ч. е предвидено по 50 лв. отгоре над глобата от 700 лв.“, допълни Добрев.

Предвидено е и изменение на глобите при заловените шофьори с алкохол. От 0,5 до 0, 8 промила глобата е 500 лв. и 6 месеца без книжка. От 0, 8 да 1,2 промила глобата е 1000 лв и 1 година без книжка, а над 1,2 промила се образува досъдебно производство.

„Надявам се тези предприети мерки от законодателството да намалят ПТП в страната, да имаме по- малко пострадали и загинали. Надявам се и да се превъзпитат нарушителите и да се намалят значително тези, които управляват без книжка“, коментира старши инспектор Добромир Добрев.

  Български наркодилъри залови гръцката полиция

Източник: Дарик

sp_r

levski