Васил Левски

Във Военната академия „Георги Раковски“ официално бе открит паметник на революционера Васил Левски. „Изграждането на паметник на Левски във Военната академия е патриотичен акт и ясен израз на преклонение към саможертвата на Апостола на свободата“, каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев на церемонията.

Той благодари на военно-патриотичните организации, съюзи, сдружения, към всички родолюбиви българи, които с труд и всеотдайностт допринесоха да се реализира благородната инициатива за издигане на паметник на Васил Левски в парка на Военна академия. „Левски е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в националната памет със своето слово, дело, велика саможертва, с примера, който дава, с безграничната си обич към род и Родина.

Той ни учи на човеколюбие, на вяра в собствените сили. Левски е икона, свещен образ, символ на чистота и вечния стремеж към свобода и справедливост“, посочи държавният глава. „Ние и днес силно чуваме гласа му, спомняме си думите му, израз на родолюбиво себеотрицания: „Ако спечеля, ще спечели цял народ, ако загубя – губя само мене си“, заяви президентът Плевнелиев.

  На този ден: 27 декември - Турски заптиета ограждат Къкринското ханче и залавят Васил Левски

Източник: Кросс