Лесидрен Деца Катастрофа

Районна прокуратура –Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен шофьорът, който не спрял и не оказал помощ на двете деца, които бяха блъснати от автомобил край Лесидрен.

Обвинението срещу Ален А. е за това, че на 11.08.2015 г. около 18,50 часа, на път в землището на с. Лесидрен, обл. Ловеч, при непосредствена опасност за живота на Марино Ц. и на Велислава Ц и двамата на 16 години не им се притекъл на помощ, която е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго – престъпление по чл. 139 НК.

На 11.08.2015 г. след обяд около 17,00 часа група деца решили да отидат  пеша до „Съева чешма“, в близост до  с. Лесидрен. Движили се в края на платно, в близост до банкета – по един или по двама в колона.  Докато вървели видели лек автомобил „Ауди 80“, който се движел бързо. Зад него се движел лек автомобил „БМВ 325“,  управляван от обвиняемия Ален А., който започнал да изпреварва  „Ауди“-то. След изпреварването  „БМВ“-то не се върнало в лента за движение, а водачът карал по средата на пътното платно и по този начин преминал покрай децата.  Непосредствено след това три от деца – Марино,   Велислава и  Петя били блъснати от втория  автомобил „Ауди “. Въпреки, че бил забелязал в огледалото за обратно виждане настъпилия удар на лек автомобил в телата на трите деца,  обвиняемият не спрял веднага при пострадалите. Няколко минути по-късно се върнал, видял, че две от децата били пострадали много сериозно, но вместо да им се притече на помощ по какъвто и да било начин, обвиняемият казал, че отивал да закара колата, тъй като нямала гражданска отговорност и тръгнал към селото. Ален А. по никакъв начин не се притекъл на помощ на пострадалите деца, която е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго. На помощ на пострадалите се притекли водачът на   „Ауди “ – то и неговия спътник, както и хора от други автомобили, които спрели при вида на групата деца, които махали  и викали за помощ.

  Момче на 20 години се бори за живота си след касапницата край Велико Търново

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда.

Шофьорът, който прегази двете деца край Лесидрен е осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч на осем години лишаване от свобода  при  строг режим  и лишаване от правоуправление за срок от десет години. Първоинстанционният съдът,  призна за виновен Филип М.  за това, че на 11.08.2015 г. на път  в землището на с. Лесидрен,  при управление на лек автомобил „Ауди 80”, нарушил правилата за движение  по пътищата, като се движел със скорост от 122,44 км/ч при ограничение от 90 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на  Велислава Ц. /16/ и  Марино Ц. /16/ и средна телесна повреда на Петя Б. /15/ – престъпление по чл. 343, ал.4  вр. с ал.3,  вр.чл.342, ал.1 от НК.