Коментар на Лъчезар Лисицов / flagman.bg

От опозицията атакуват властта заради абсурдите около НДК

Премиерът Бойко Борисов за втори път унизи публично дългогодишната си министърка Лиляна Павлова, което породи слухове, че тя може и да подаде оставка.
От Министерския съвет обявиха ден след уволнението на директора на НДК Мирослав Боршош, че той ще бъде върнат на поста. Освен това управлението на Конгресния център се взима от министерството на Лиляна Павлова и се връща в Министерството на културата.

От правителствената пресслужба информираха: „Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош.
На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество.
Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.“

  Пълен обрат! Бойко Борисов връща Мирослав Боршош начело на НДК и отнема двореца от Лиляна Павлова

Така, след като Борисов изненадващо не върна Павлова на поста строителен министър при съставянето на правителството миналия месец, а и даде временното министерство за председателството на Съвета на ЕС, сега отмени и решението й за уволнението на Мирослав Боршош и й отне контрола върху НДК.

През последните 24 часа Боршош и Павлова пък се атакуваха взаимно, което вероятно ще се използва от опозицията.

От ДСБ вече реагираха като поискаха и парламентарна анкетна комисия да провери казуса за корупция.
„Вчера от министерството, отговарящо за подготовката и провеждането на Българското председателство на ЕС, съобщиха, че министър Лиляна Павлова освобождава от поста изпълнителния директор и член на борда на НДК Мирослав Боршош. Като мотиви бяха посочени системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството.
Същевременно, в свое изявление г-н Боршош обясни своето уволнение, като резултат от отказа му да се подаде на корупционен натиск при определянето на изпълнителите на обществените поръчки за ремонта на НДК.
Днес вече имаме пълен обрат на ситуацията. Българската общественост беше известена, че след среща с министър председателя са „изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество“, че г-н Боршош се връща на поста си, а НДК се отнема от министър Павлова и се връща в Министерство на културата.
От ДСБ настояваме българската общественост да разбере има ли корупция при организирането на Българското председателство.
Няма как да не си зададем въпроса има ли министър Павлова доверието на премиера и ако не, защо не е поискана нейната оставка“, реагираха от ДСБ.

  Боил Банов: Трябват още 3 млн. за НДК

Националното ръководство на партията настоява 44-то Народно събрание да свика анкетна комисия, която да установи:
– има ли корупционен натиск при осъществяването на обществените поръчки, свързани с ремонта на НДК
– прикрива ли се такъв натиск от премиера или ресорния министър, отговарящ за Председателството.

Недопустимо е у българските данъкоплатци да има дори съмнение, че техните пари отиват за нечии частни интереси, възмутиха се тъмносините.