От скритите алергии до рака: 6 въпроса, чиито отговор помага в поставянето на диагноза

Много болести се развиват от дълго време, без да имат изразени симптоми. Но за да може човек да се концентрира и да се сети за нещо малко, което на пръв поглед не е симптом, в много развити страни се възприема система за разпит. Преди медицинското изследване на пациентите се раздават въпросници за качеството им на живот, както и за идентифициране на риска от различни заболявания. Въз основа на резултатите от тях се определя необходимостта от допълнителни изследвания.

Освен това, докато попълва такива въпросници, самият пациент започва да обръща внимание на различни проблеми и да анализира състоянието си. Лекари от различни специалности да дават примери за такива въпросници. Днес професор Галина Тарасова, главен научен сътрудник на Научно-клиничния център по детска ортодонтична (УНГ – бел. ред.) патология на Русия, ни разказва за какво пита в нейния въпросник.

1. Усещате ли гласа уморен или дрезгав и пресипнал?

Това може да означава първо, че бебето е развило възли в ларинкса, ли т.нар. – нодули. Това са малки уплътнения върху вокалните гънки, които се появяват, когато гласът е използван дълго време и се преуморява. Най-често това се случва, когато човек използва високия диапазон на гласа си и го преуморява. Когато детето непрекъснато плаче, те се наричат „нодули на плача“. На второ място, продължителната дрезгавост може да показва развитието на някакъв вид рак или доброкачествена киста. Това обаче го диагностицираа лекар.

2. Трудно ли дишате сутрин през носа си и и усещате ли нужда да го издухате и прочистите от секретите?

Това е възможно, ако страдате от синузит, риносинузит или алергичен ринит. При такива симптоми трябва да се прави диференциална диагноза всеки път. Може би алергията ви се активизира, ако спите на пухена възглавница и сте били в контакт с алергена. Възможни са и други ситуации (сън до котка, куче или друго животно и т.н.).

3. Хъркате ли през нощта?

Причината за хъркането, не е напълно ясна, но по-често се свързва с отпускането на мускулите на фаринкса и ларинкса, което се случва с напредване на възрастта. Друга причина за хъркането е късият врат. Когато говорим за болести обаче, то може да се дължи на изкривяване на носната преграда. Ако хърканетото не е постоянно, то може да се дължи на увеличаване на сливиците. При децата това е временно явление, което отшумява след преминаване на възпалението на сливиците.

4. Периодично ли чувствате сухота и усещане за парене в гърлото?

Това може да е симптом за фарингит, който може да се развие зарад стомашно-чревни заболявания, например гастроезофагеална рефлуксна болест. ГЕРБ е състояние, при което киселини от стомашно съдържимото се връщат през хранопровода в гърлото и наранят лигавицата на фаринкса, така се развива хроничен фарингит или нараняват гърлото (хроничен ларингит).

Сухотата и паренето може да се появяват и заради хроничен тонзилит. Това състояние се получава при възпаление на палатиновие тонзили, при които често се наблюдават токсични алергични реакции на тялото.

Тонзилит е налице, когато сливиците се заразят. Най-честите “виновници” са бактерии като стрептококи, стафилококи, ентерококи, пневмококи. Възпаление на жлезите могат да предизвикат и някои вируси, например, аденовирус, херпес -вирус. Понякога причината за възпалението на сливиците са гъбички или хламидии. За да се развие хроничен тонзилит, има различни фактори.

Дискомфорт в фаринкса може да е резултат и от продължително говорене. Най-често от това страдат хорара с професии, които изискват употребата на говор (учители, говорители, лектори и т.н.)

5. Имате ли проблеми с обонянието?

Понякога липсата на добро обоняние може да бъде наследствено, генетично обусловена ситуация. Но по-често това е симптом на възпалителен процес в носната кухина. Може да се касае за хроничен риносинузит, хроничен ринит или полипоза на носната кухина. При полипозата полипите се развиват в носа, покриващ зоната, където се намира обонятелната зона и въздухът не прониква там и човек не може да усети миризмата. Алергично възпаление също може да предизвика оток, който да прекъсне достъпана въздуха в дъгата на носната кухина, където се намира обонятелната зона. В почти всички тези ситуации обонянието може да бъде възстановено – чрез хирургична намеса или консервативно лечение.

Но и не само заради обонянието, но и заради трудностите при дишане. Полипозата е много неприятно за пациента състояние. А пък се смята, че алергичният ринит значително намалява качеството на живота на човек.

6. Колко често молите събеседниците ви да повторят думите си? Мислите ли, че не ги произнасят ясно?

Ако отговорът е доста често, значи се касае за намаляване на слуха, а това от самосебе си няма да мине. Причините за загубата на слуха добре се диагностицират и се лекуват доста ефективно. Основното нещо е да не се забави посещението на лекаря. Загубата на слуха се случва и с възрастта – има така нареченото стареене на звуковия анализатор.

zdrave.to

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар