От Гърция: Маргиналната и съмнителна победа на Ердоган не е достатъчна да се обяви за султан

Стачка Гърция

Гръцките партии са обезпокоени от референдума в Турция, който дава изключително големи правомощия на президента Реджеп Ердоган.

В Туитър евродепутатът от управляващата партия Сириза и зам.-председател на Европарламента Димитрис Пападимулис написа:

„Резултатът от турския референдум показва висока степен на поляризация на обществото. Маргиналната, съмнителната победа на Ердоган не е достатъчна да се обяви за „султан“, предаде Дарик.

Ръководителят на отдела за външна политика на опозиционната партии „Нова демокрация“ Йоргос Кумуцакос заяви, че е необходимо благоразумие от страната на турското политическо ръководство и на турския народ. Той подчерта също, че Гърция се надява на приятелски отношения и сътрудничество със съседната страна, въпреки сериозните конституционни промени в Турция.

„Очакваме Турция не само да съхрани, но и да задълбочи връзките с Европа в областта на демокрацията и правата на човека“, казва се в негово заявление.

„Сега в Турция идва режим на императора, което предизвиква безпокойство както в Гърция, така и в Евросъюза“, написа в социалната мрежа гръцкият депутат Андреас Ловердос.

  Наводнения и урагани взеха жертви в Гърция

Партията „Потами“ призова турския президент „да използва новата власт в интерес на мира и стабилността и да не се плъзне към по-авторитарна форма на управление“.

Отношение взеха и в Кипър. Говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви, че Никозия „желае нормализиране на положението в Турция, за да бъдат взети решения, необходими за кипърското регулиране“.

„Има безпокойство, тъй като при всички случаи утре Турция ще бъде друга държава“, цитира го агенция АНА.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар