Международният валутен фонд обяви в четвъртък, че неговият изпълнителен директор Кристин Лагард е единственият кандидат за нов мандат, който започва през юли, пише вестник The Economic Times.

Назначена за ръководител на МВФ през юли 2011 г. за период от пет години, Лагард официално обяви номинирането си за втори мандат на 22 януари. Тя е получила многобройни прояви на подкрепа от високопоставени служители в Европа, САЩ и Латинска Америка.
В началото на улицата, която води до полския парламент, се извисява статуята на Роналд Рейгън. Почитан заради ролята си в свалянето на комунизма, бившият американски президент остава символ на единството в едно все по-разединено общество. В сряда следобед на няколко метра оттам, под проливния дъжд, стотици хора излязоха отново по призив на „Комисията за защита на демокрацията“. Пред парламента, доминиран от партията „Право и справедливост“ на националиста Ярослав Качински, те скандираха „свобода, равенство, демокрация“, пише швейцарският вестник Le Temps.

„Властта застрашава Конституцията“, казва 36-годишният Ярек, който участва в протеста. От трибуната Матеуш Кийовски говори със спокоен глас. 47-годишният ИТ специалист основа „Комисията за защита на демокрацията“ през ноември, след като създаде страница във Facebook, в която призова към противопоставяне срещу новите власти, които едва положили клетва, предприеха куп инициативи за преустройство на Конституционния съд, обществените медии, държавната служба и закона за държавното следене.

За няколко дни инициативата на Матеуш Кийовски бе последвана от десетки хиляди поляци –първо виртуално, а след това и по улиците с първата голяма демонстрация на 12 декември. От добрите години на „Солидарност“ – работническото движение, което изведе страната към демокрацията, никога досега не бяха организирани толкова мащабни демонстрации. Това е заслуга на управляващата партия – нейната безцеремонност пробуди гражданското общество. „Беше потресаващо да видя, че родителите ми, приятелите ми, хиляди хора излизат по улиците“, разказва Михал Гурецки – един от най-следваните блогъри в страната. „Нещо се случва“, казва той.

Повече от един на всеки 10 сирийци бива или убит или ранен по време на продължаващата кървава гражданска война, а почти половината от населението е напуснало страната, сочи нов доклад, цитиран от вестник Times of Israel. Голяма част от столицата на Сирия, инфраструктурата и институциите в страната са „почти напълно унищожени“, обяви Сирийският център за политически изследвания в своя доклад.
Данните показват, че 11,5% от сирийците или са били убити или наранени по време на 5-годишния конфликт. 400 000 са загинали като пряк резултат от военни действия и още 70 000 от свързани с войната причини като лошо здравеопазване, недостиг на лекарства и храна, както и липса на достъп до чиста вода. 1,9 милиона души са били ранени.

26 души бяха ранени, 9 от тях сериозно, при експлозия на граната в четвъртък в столицата на Бурунди – Бужумбура, съобщи местната полиция, цитирана от ливанският вестник The Daily Star. Гранатата била хвърлена върху оживена улица от мъж на мотор, разказвали свидетели.
„Двадесет и шест души са ранени, включително две деца и една жена, състоянието на девет от тях е сериозно“, каза говорителят на полицията.
Повече от 400 души са загинали от началото на насилието в Бурунди, а най-малко 230 000 са избягали от страната.

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд посети Полша за обсъждане на въпроси, свързани със сигурността. Подробностите на преговорите оповести външнополитическият съветник на президента на Полша Кшищоф Шчерски, цитиран от полския вестник Gazeta Wyborcza.
По думите му, те са разговаряли за действията си след решението на министрите на отбраната на НАТО за укрепване на източния фланг на НАТО и тяхното прилагане в практиката.
Шчерски и Нюланд са обсъдили и плановете на САЩ да отпусне до 2017 година 3,4 милиарда долара за увеличаване на броя на тежкото въоръжение, техника и друго оборудване в Централна и Източна Европа.

Обзор от Агенция Фокус