„Зелената книга“ – разказ за сегрегацията, спечели награда Оскар за най-добър филм, съобщиха световните информационни агенции.

„Зелената книга“ спечели общо три награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели – за оригинален сценарий.

Най-много награди Оскар спечели „Бохемска рапсодия“ – за най-добър актьор на Рами Малек, звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж. „Черната пантера“ е с три награди, както и „Рома“.

Рами Малек спечели Оскар за най-добър актьор за ролята на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“. Оливия Колман пък спечели отличието за най-добра актриса за „Фаворитката“

Оскар за най-добра актриса спечели Оливия Колман за превъплъщението ѝ в персонажа на кралица Анна във филма „Фаворитката“. Отличието за най-добър актьор отиде при Рами Малек за ролята на Фреди Меркюри във филма „Бохемска рапсодия“.

При актьорските Оскари в поддържаща роля също нямаше изненади. Отличията грабнаха Реджина Кинг за персонажа на Шарън Ривърс, майката на главната героиня във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори“, и Махершала Али за образа на джаз пианиста Дон Шърли във филма „Зелената книга“.

Песента „Shallow“ от „Роди се звезда“, създадена от Лейди Гага, Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът и изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

Наградата за най-добра филмова музика пък получи „Черната пантера“. Това е трето отличие за филма тази вечер, след като той спечели наградите за костюми и за сценография.

Режисьорът и сценарист Алфонсо Куарон, който се изявява и като оператор, спечели Оскар за режисура и операторско майсторство за „Рома“.

Филмът „Черен в клана“ пък спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарий.