БСП

Варненецът Борислав Гуцанов се отказа от надпреварата

Осем кандидати за лидери си направиха отвод, а 28 продължават напред в битката за лидер на БСП. Това стана ясно в началото на конгреса на партията в зала 1 на НДК.

Над 720 делегати се регистрираха за началото на заседанието. Осветена в червено като за бар трибуна навява ретро стил. Конгресът няма мото, а на трибуната местата са силно ограничени от пана с логото на партията и транспарант по случай 125-ата годишнина на БСП.

Конгресът започна с документален филм за историята на партията и учредяването й на 2 август 1891 г.

Тези, които са наравили отвод преди старта на конгреса, са евродепутатът Георги Пирински, Петър Мутафчиев, Бойко Великов, Борислав Гуцанов, Ваня Добрева и Атанаска Тенева.

Няма да участват в надпреварата още настоящият депутат Иван Иванов и шефката на жените в БСП Катя Николова.

Сред записаните в документите, които продължават в предстоящата битка, са настоящият лидер Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Илияна Йотова, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Георги Гергов, Кирил Добрев и други.

  Нинова, Гуцанов и Янков се борят за водач на листата на БСП във Варна

Очаква се повечето да си направят отводи по време на закритата част от заседанието, която ще се проведе по-късно днес.

Очакванията на делегатите са да няма лидер на първи тур и утре да има балотаж между Михаил Миков и Корнелия Нинова. Преди началото на конгреса Нинова оцени шансовете си като сериозни, тя очаква оспорвана, но не предрешена борба.

Източник 24 часа