oresharski-papazov

Бившият премиер Пламен Орешарски изненадващо се кандидатира за президент. Вице му е настоящият варненски общински съветник Данаил Папазов. Той бе министър на транспорта в кабинета на Орешарски, а преди това беше дългогодишен шеф на Пристанище Варна. Двамата са издигнати от инициативен комитет, който се е регистрирал в Централната избирателна комисия, съобщи БНТ.

Пламен Орешарски беше министър-председател от май 2013 г. до август 2014 г. с мандата на БСП. Правителството му работеше с официалната подкрепа на ДПС и така нареченият „златен пръст“ на Волен Сидеров от „Атака“.

Управлението на Орешарски остана в историята с протестите, които го съпътстваха през цялото време. Тогава премиерът бе по известен като „мистър Оставка“. Причина за недоволството стана фактът, че Орешарски предложи на парламента да избере Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Кабинетът му подаде оставка, след като ДПС оттегли подкрепата си.

Тепърва ще става ясно каква е целта на настоящата президентска кандидатура на Орешарски. Или по-точно – каква е скритата цел зад нея. На пръв поглед изглежда, че идеята е да бъдат отклонени гласове от БСП, които биха отишли за ген. Румен Радев.