Мая Манолова

Скъпи имоти се продават за „жълти стотинки“, а собствениците им стават длъжници за цял живот, смята Манолова

Екип на омбудсмана Мая Манолова готви пакет със законодателни промени, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), съобщи БТА.

Част от готвените мерки предвиждат възможността гражданите да могат да оспорят оценките на запорираното си имущество, което ще бъде обявено за продан, за да бъдат покрити задължения.

Основание за готвените промени са злоупотребите в рамките на изпълнителното производство, обясни Мая Манолова.

Според нея за малък дълг понякога се запорират сметки, недвижими имоти, заплати и т.н. Практиката пък показвала, че скъпи имоти се обявяват за „жълти стотинки“ и собствениците не могат да си погасят дълговете след продажбата им.

Така те стават „длъжници за цял живот“, коментира още Манолова, цитирана от агенция „Фокус“. „Има много несправедливости, много произвол и съсипани човешки съдби“, каза тя.

Омбудсманът ще работи и за намаляване на таксите, които взимат частните съдебни изпълнители, заради които дълговете нарастват „в пъти“.

  Велизар Енчев: Частните съдебни изпълнители са новите мутри

Мая Манолова уточни, че ще се възползва от правото си на законодателна инициатива и ще внесе предложенията за промени по отношение на бързото съдебно производство, както и за бързите кредити и личния фалит, след края на лятната ваканция на Народното събрание.

Източник: investor.bg