Окръжен съд Русе

Състав на Окръжен съд – Русе потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Русе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишния Т. В. Мъжът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано в края на м.март за противозаконно лишаване от свобода на жената, с която живее на семейни начала и на двегодишното им момченце.

Според обвинението безработният и неосъждан Т. В. повече от две денонощия държал семейството си заключени в едната стая на къщата, която обитавали в гр. Русе, като им давал само по малко храна и памперси за детето.

Противозаконното лишаване от свобода в условия на домашно насилие се явява тежко умишлено престъпление, за което в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години.

Въззивната инстанция сподели основанията на Районен съд – Русе, че са налице кумулативно изискуемите предпоставки за определяне на първоначалния арест. Те се основават на анализа на събраните материали и доказателства по делото, които водят съда до обосновано предположение, че Т. В. е автор на деянието. И този съдебен състав прецени, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, като беше отчетен стремежът му да избегне наказателно преследване, укривайки се дълго време в къщата, за да не бъде намерен от полицейските служители.

  Училищен автобус блъсна седмокласник на пътя

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на Т. В. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е окончателно.