Темида

СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Св. Георгиев – съдия от Окръжен съд – Варна за престъпление против правосъдието (чл. 289, пр.2-ро от НК) и му взе мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3 000 лв.

Св. Георгиев е обвинен в това, че на 02.12.2016 г., в сградата на Съдебната палата в гр. Варна е склонявал прокурор от Районна прокуратура – Варна, да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването. Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление по чл. 338, ал.1 от НК. Мотивирал го е да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на чл.9, ал.2 от НК, т.е. не е престъпление.

Прокурорът от РП – Варна не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу извършителя в Районен съд – Варна.

Миналия септември бивш полицай от Пето районно управление във Варна бил до късно на лов. На тръгване от лова забравил гладкоцевния автомат 12-ти калибър върху капака на автомобила. Заради това полицаят помолил своя приятел – съдията за помощ.

  СЗ "Антикорупция" обвини трима директори

Съдия Георгиев на 2 декември 2016 година извикал в кабинета си прокурор Здравка Задгорска и започнал да я убеждава да прекрати делото срещу полицая, тъй като престъплението на приятеля му било маловажно.

Покурор Задгорска обаче не се поддала на натиска и внесла обвинителния акт в съда. В следствие на това полицаят бил признат за виновен и наказан с глоба 1000 лева.

Макар случаят да е от миналата година, преди 10 дни – на 7 март, за престъплението на съдията бил получен сигнал в ДАНС и Звено „Антикорупция“ веднага започнало раследване.