За момента не съществува опасност Олимпийските игри в Рио де Жанейро да бъдат отменени, заради епидемия от вируса Зика, обяви президентството на Бразилия, цитирано от световните агенции.

Ройтерс предаде, че по думите на Жак Вагнер- началник на канцеларията на президента на Бразилия, Дилма Русев, рискът от заразяване е нулев за чуждестранните привърженици на Олимпийските игри и спортистите, които ще отидат в Бразилия, освен ако не са бременни жени.. Това означава, допълни Вагнер, че на бременните очевидно не се препоръчва да посещават Бразилия. Според него, от три до пет години ще бъдат необходими за приготвянето на ваксина срещу вируса Зика. Заразените в Бразилия до момента са 1,5 милиона. До края на тази година броят на болните в Южна Америка се очаква да достигне 3-4 милиона.

Летните Олимпийски игри ще се проведат в периода 5-21-ви август.

Болестта Зика за първи път е открита в Уганда през 1947г. Тя се пренася от определен вид комар. За нея се заговори миналата година, когато започна да се разпростира първо в Бразилия, а от там и в страните от Северна и Южна Америка. Световната здравна организация обяви вчера, че Зика е глобална опасност за човешкото здраве, понеже се свързва с хиляди родилни аномалии и се разпространява бързо. Тази преценка е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН. Само в Бразилия има около 4000 случая на микроцефалия. Това е увреждане, при което децата се раждат с по-малък размер мозък. За момента се смята, че причинителят на това увреждане е именно вирусът Зика, но това все още не е потвърдено. Регистрирани са и два случая и на предаване на вируса по полов път.

  Тръмп разкри плановете си за Русия

Марсело Кастро, бразилският министър на здравеопазването, обясни пред Ройтерс, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80% от заразените хора не се проявяват никакви симптоми.

Официално регистрираните случаи на зараза с вируса Зика в Колумбия са 20 297, като 2116 са бременни жени, предаде Франс прес.