Жельо-Бойчев-от-БСП

Краят на чакането на ГЕРБ да оповести кандидатурите си за президент и вицепрезидент не променя нищо. Кандидатът на ГЕРБ е точно каквото се очакваше, каза пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той изтъкна, че в последните 10 години Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция и посочи като пример казуса АЕЦ „Белене“, българската позиция по отношение на Крим, съдебната реформа, правото на президента да иска конституционни промени.
По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на госпожа Цачева. Единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение, коментира Кънев.
Лидерът на ДСБ защити кандидат-президента Трайчо Трайков, който бе министър в първото правителство на ГЕРБ, като посочи, че е бил уволнен, защото се е противопоставил на „Росатом“ и на „Лукойл“, казал е „не“ и за изграждането на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ от американски инвеститор. Той бе категоричен, че Трайков не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, като в същото време разкритикува и позицията на кандидата на БСП генерал Румен Радев по отношение на външната политика.
Според Радан Кънев Трайков е единствената разумна алтернатива.

Няма как да чуеш по-смешно твърдение рано сутрин от това, че Реформаторите са алтернатива на ГЕРБ, коментира репликата на Кънев депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев.
Как може да си алтернатива на нещо, на което си бил до вчера министър. Трайчо Трайков беше министър! Да си алтернатива, при положение че си подкрепил втория кабинет „Борисов“ и си го докарал на власт малко ми идва в повече, каза той в ефира на Националното радио.
Бойчев припомни, че докато Трайков е бил министър по проекта „Белене“ са били подписани 9 споразумения. Той опроверга твърденията на десницата, че кандидат-президентът, подкрепен от левица, иска преразглеждане на участието на страната ни в ЕС и НАТО.
Г-н Радев много ясно каза, че оттук нататък в качеството си на бъдещ президент на страната България ще има много ясен глас в съюзите, в които участва. По никакъв начин не е поставян въпроса да се преразглежда членството нито в ЕС, нито в НАТО, заяви депутатът от левицата.

  Каракачанов: ГЕРБ сигурно се притесниха, че ако оглавим кабинет, ще действаме радикално

По повод номинацията на Цецка Цачева за кандидат-президент Жельо Бойчев каза:
Това, на което бяхме свидетели вчера, е едно изключително пренебрежение към президентската институция. Не беше казана нито дума за мандата на г-н Плевнелиев досега, един провал на ГЕРБ в президентската институция. Демонстрира се как всички други позиции в страната са по-важни и някак си така между другото, защото нали трябва да има и кандидат за президентската институция, по системата на изключване на този или онзи, защото му бил по-ценен и необходим на друго място, се стигна до г-жа Цачева.
Според Бойчев кандидатурата на ГЕРБ няма да доведе до промяна в стратегията на БСП за кандидат-президентската кампания. Той разкритикува твърденията на реформаторите, че Цачева е „ляв“ кандидат като каза:
Няма как да бъде лява кандидатура, при положение че два мандата е председател на НС от най-голямата партия, която е в него – ГЕРБ. По-скоро, това, което разпознавам в кандидатурата на Цецка Цачева е, че по никакъв начин тя няма да застраши г-н Борисов и изпълнителната власт, колкото и малко живот да й остава в момента, нали, ако бъде избрана.

  Калфин: БСП подари изборите на ГЕРБ

Източник: Кросс