guterish

Антониу Гутериш ще е най-вероятният нов генерален секретар на ООН. Бившият премиер на Португалия е събрал изцяло положителен вот, по време на шестото предварително гласуване. Тоест, срещу Гутериш не е гласувала никоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, които имат право на вето, съобщи Ройтерс.

Според експерти, това е най-важното гласуване до момента. Причаната е, че то е първото, в което постоянните членки използваха т.н. цветни бюлетини. Фактът, че Гутериш не е получил нито една червена бюлетина, показва, че няма да му бъде наложено вето.

15-членният съвет гласува с тайни бюлетини за всеки от 10-те кандидати за поста. Вариантите са „насърчавам“, „не насърчавам“ и „без мнение“. Гутериш е получил 13 „насърчавам“ и два гласа „без мнение“.

„Имаме ясен фаворит и името му е Антониу Гутериш“, коментира пред медиите руският представител в световната организация Виталий Чуркин. Официалното гласуване ще се проведе утре. То обаче ще е само формалност.

  Русия ще обяви къде са шпионските сателити на САЩ

От двете български претендентки за поста генерален секретар, по-добре се е представила неофициалната ни кандидатура Ирина Бокова. Тя е получила 7 гласа „за“ и 7 „против“, като една от постоянните членки й е наложила вето с червена бюлетина.

Кристалина Георгиева пък е с 5 окуражителни гласа, а 8 от членовете на Съвета са били против кандидатурата й. Нейните червени бюлетини са две.