болница

Майка, настанена с 4-месечното си бебе в педиатрията на болницата в Русе, е нападнала дежурната медицинска сестра. Сигнал до прокуратурата е подаден от лечебното заведение.

Началникът на отделението д-р Ева Цонкова обясни пред агенцията, че инцидентът е станал около 18:00 часа вчера. Дежурната сестра влязла в болничната стая, за да направи инжекция на четиримесечното бебе, което било с бронхопневмония. Тя заварила близки на майката и ги помолила да напуснат, тъй като не било редно да присъстват в помещението. Те отказали и заявили, че ще излязат, когато манипулацията бъде извършена.

При поставянето на инжекцията, тъй като бебето плачело и мърдало, майката не го държала добре, част от медикамента се разпръснал, което се случва нерядко. В резултат на това майката започнала да крещи, ударила два шамара на сестрата, обърнала цялата табла с медикаменти, излязла в коридора и продължила да крещи, обясни д-р Цонкова.

Дежурният лекар уведомил веднага охраната, като бил извикан и екип на полицията. Преди пристигането на униформените близките вече били тръгнали от болницата.

  Пътят на белите престилки

Цонкова обясни, че в отделението няма видеонаблюдение, но медицинската сестра е освидетелствана. Тя обаче не желаела да дава гласност на личността си. Работела в лечебното заведение от две години, преди това била медицинска сестра в друга социална институция.

Цонкова каза още, че 19-годишната майка, която живеела в русенско село, е напуснала снощи самоволно болницата, заедно с бебето си. По тази причина е уведомен и отдел „Закрила на детето“, тъй като детето не било окончателно излекувано.

„Ежедневно сме подложени на психически тормоз, но за първи път се случва персоналът в отделението да бъде подложен и на физически тормоз. Трябва да се промени статутът на медицинския работник. Не знам как ще мотивирам тази сестра да остане в отделението и да идва на работа“, заяви д-р Цонкова.

източник:кросс