Нинова се наежи: ГЕРБ ни губят времето, хората искат промяна

Корнелия Нинова

В този парламент няма доверие. Няма мнозинство, вътре постоянно има разправии и договорки. Причината ГЕРБ да искат удължаване не е за да се въведе мажоритарен вот, а за да са още на власт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ. Тя изрази съмнение, че целта е да се променят наистина изборните правила, тъй като предложението е внесено от два месеца.


„Ако са искали изборните правила да се променят – това щеше да стане. Това, което правят ГЕРБ в момента е популизъм, за да печелят народни гласове“, заяви тя. „Сега да се удължава времето на това НС е формален повод правителството да остане на власт и да продължи да прави това, което прави в момента. Това е губене на време“, категоричен бе лидерът на левицата. „Предложението на БСП е избирателната система да бъде смесена. Рискът, който крие мажоритарната система е от корупция, неправилното районирането на картата и други, власт на олигархията.

  Корнелия Нинова след КСНС: Вървим към предсрочни избори

Волята на хората на президентските избори беше ясна – промяна. Ако Бойко Борисов е искал да управлява още, да не е подавал оставка. Има закони и ред в тази държава и трябва да се спазват. Ще отидем на избори и народът ще реши как да ни подреди“, заяви Корнелия Нинова. Тя изрази опасенията си, че в момента се краде безобразно. Тя даде пример с бюджетните излишъци, които са изчезнали и добави, че е имало подобни подготвени въпроси към депутатите, но днес те не са дошли на блиц-контрола и прогнозира, че няма да се появят до края на мандата.

„Това е стилът им на управление. Мотивът за отказ е, че са заети“. „Това е силов подход, нарушаване на разделението на властите. Променяне на закони на три четения, опити да се въздейства върху президентската институция“, каза Нинова. „Имаме ясна цел и знаем как да я постигнем, както и кой да я постигне. Започнахме промяна в партията. Важно е, че започнахме и че разбрахме референдума. Хората искат да имат по-голяма възможност да участват в управлението. Хората ни казаха, че искат промяна и в лицата, които олицетворяват политиката.

  Свои и чужди натискат Корнелия Нинова за коалиция с ГЕРБ

Предлагам да се въведе мандатност за депутатите, ако си бил 12 години депутат, да отстъпиш място на някой нов. Има колеги, които са на мнение, че това не е верният път. Предлагаме да се въведе мандатност и за председателя на БСП – два мандата (8 години). Искаме да пренесем тази промяна и на национално равнище, затова представихме и Национален план за развитие на страната. В този план има пет важни точки“, подчерта Нинова.

По думите й в политиката най-важно е да сложиш целта, а след това да посочиш средствата. „Нужно е да имаме дългосрочна визия за развитие. Демографския проблем е първата ни цел. На второ място е бедността. За да се постигнат тези далечни цели трябва да се започне с икономиката, след това качествено образование, на трето място здравните грижи. След това е социалното ангажиране – подпомагане на млади семейства, подкрепа на дребния бизнес. Всички тези мерки водят до голямата цел – подобряване на живота на българите и преодоляване на демографския проблем“, уверени са от БСП.

  Борисов: Черно море ще стане конфликтна зона
 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар