"Непораснало дете, което гледа само слънцето". Мария Статулова на 70

Голямата българска актриса Мария Статулова навърши 70 години

От интервютата й обаче личи, че съвсем не е загубила младежкия си дух. Пред бТВ преди дни тя се определи като "едно непораснало дете, което гледа само слънцето".

Статулова е родена на 13 септември през 1953 г. в Бургас. Завършила е Националната академия по театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Като малка мечтаела да стане балерина или аптекарка.

„Белият цвят на пачките и на престилките ми се струваше извънземен и сюрреален. Вероятно защото върху бялото можеш да рисуваш много с различни цветове“, разказва преди години тя, цитирана от БТА.

Статулова има роли в редица български филми, сред които "Дами канят", "Авантаж", "Маневри на петия етаж", "Да обичаш на инат", "Откраднати очи", "Балът на самотниците", както и в сериали като "Под прикритие", "Столичани в повече", "Стъклен дом". Често играе и в театъра, като от 2003 до 2010 г. е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

„Най-важното е, че ролите са адски различни – свирепи, смешни, трагични… Щастлива съм, че спазих това, което ми казваха проф. Дановски и Георги Дюлгеров – приемай роля във филм, ако има да плачеш и да се смееш“, каза тя за БТА.

Статулова е носителка на редица награди, сред които „Златен Лачено“ за женска роля във филма „Авантаж“ на 12-ия фестивал на неореалистичното кино в Авелино, Италия, и специалната награда на 15-ия Фестивал на българския игрален филм във Варна за ролята й в „Авантаж“.

Била е близка приятелка с покойната Невена Коканова. Съпруга на режисьора Димитър Радичков, син на Йордан Радичков.

Свободна Европа

Мария Статулова ще представи във Варна своя моноспектакъл "Надежда сляпата" от Боян Папазов на 10 октомври във Фестивален и конгресен център. Много красива приказка за съдбата на един човек. Става дума за прости неща - за любовта на детето, за живота на човека, за това какво точно му се случва, за обществото, за системата, за доверието между системата и човека...
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар