Неда Лаптева успява да впечатли един от най-големите учени физици на нашето време- Стивън Хокинг. Две години по-рано българската ученичка печели конкурс за въпрос към него, а сега- след няколко месеца- й предстои втора среща с Хокинг, защото я е поканил на официална вечеря.

Служебният бадж на Неда Лаптева

„Винаги съм имала интерес към науката и особено към космологията от философска гледна точка към тези най-фундаменталните въпроси – защо сме тук, как е започнало всичко, защо има нещо вместо нищо, този тип въпроси“, разказва за себе си ученичката в 11-ти клас Неда Лаптева.

За обсъждането на тези въпроси с най-големите умове в астрофизиката й помагат Социалните мрежи. Единственото, което трябва да направиш, е да въведеш въпроса, споделя Неда.

Стивън Хокинг избира въпроса на нашето момиче пред този на хиляди други. „Питах го, ако има възможност да пътува във времето, дали би избрал да отиде в миналото, за да разбере какво е причинило големия взрив, въпреки че е нямало време или в бъдещето, за да разбере, как ще свърши нашата цивилизацията“, обяснява ученичката.

Неда Лаптева и Стивън Хокинг

Неда Лаптева и Стивън Хокинг

Хокинг отговаря: „Бъдещето. Винаги би избрал бъдещето, защото то крие много повече тайни“.

  Учени откриха как да превръщат атмосферния въглероден диоксид във въглища

Една година по-късно Неда пожелала да бъде доброволец на същия фестивал, на който задала въпроса си на Стивън Хокинг. Отказали й.

„Аз реших да напиша писмо на Хокинг. Попаднах на негова ПР-ка, която каза, че ще му го предаде. Седмица след това получих покана за целия фестивал от организаторите и ми казаха, че когато си напишат програмата, ще ми кажат за специална ВИП вечеря, на която и той ще бъде“, разказва още момичето.

Служебният бадж на Неда Лаптева

Гениалният учен Стивън Хокинг е британски физик. Той е смятан за един от най-големите умове на нашето време в областта на космологията, квантовата механика и струнната теория. Хокинг е Лукасов професор по математика на университета в Кеймбридж.

74-годишният учен страда от рядко и тежко заболяване-амиотрофична латерална склероза. Той е един от най-дълго преживелите хора в света с това нелечимо заболяване, което го приковава към инвалидна количка в последните 50 години.

Целия репортаж на Нова Тв можете да гледате ТУК.

  Експеримент: Рдеът на букивте в енда дмуа не е от зенанчие