Един от най-популярните индивидуални спортове в света – тенисът попадна в огромната „бездна“ на „черното тото“.

Световният медиен гигант BBC обяви, че от АТР не предприемат никакви мерки, за да разследват зачестилите сигнали за съмнителни загуби в професионалния тенис. Английската телевизия, съвместно с BuzzFeed News, проведе разследване, при което са остановени повече една съмнителни загуби на 16 тенисисти, за които са били заложени крупни суми. Интересното е, че 8 от тях участват на „Аустрелиън оупън“, а единият е шампион от US Open. Освен това има и победител на Уимбълдън, но в надпреварата на двойки.

Ако примем че шампионът от Окткритото първенство на САЩ е спечелил турнира, не преди 2008 година, то следва да бъде някой измежду Роджър Федерер, Хуан Мартин Дел Потро, Новак Джокович, Марин Чилич, Рафаел Надал и Анди Мъри.

Тази информация внесе голям смут в световния елит, а Джокера се изказа много критично към зачестилите спекулации с уредени двубои. Според него това съществува отдавна в световния тенис и нищо не се рпави по въпроса. Сърбинът смята, че трябва да се свика събрание на високо ниво, за да се обсъдят възможностите за противодействие на букмейкърите, които са генерални спонсори на някои от големите надпревари в тениса. Джокович, дори призна, че през 2007, когато е едва 20-годишен е получил индиректно предложение да участва в подобен двубой. Букмейкъри са се свързали с хора от щаба му, но те моментално са отказали подобни действия.

  Ясни са съперничките на българките в пресявките в Мелбърн

Руски и италиански компании са правили самостоятелни изследвания в рамките на 10 години и са достигнали до разширен списък от 70 човека със съмнителни резултати при високи суми за техни загуби. Този списък е конфиденциален и е съставен през 2008, година, но до момента от АТП не предприемат нищо по въпроса. Марк Филипс който е представител на обединението тенис Интегредитед твърди, че е изпратил цялата засекретена информация в офисите на АТР, но няма никаква реакция от тяхна страна.