Луков марш

Под мотото “ Нацизмът не е забавен“ тръгна мирно шествие към Столична община с искане да не се разрешава провеждането на „Луков марш“. Протестиращите бяха охранявани от служители на реда. В подкрепа на шествието дойдоха и антинацисти от Гърция.

Важно е за поредна година Столична община да не издаде съгласувателно уведомление на „Луков марш“, поиска организаторката Теодора Георгиева. Според нея „Луков марш“ провокира крайно десни идеи. Това е грозното лице на национализма. Това лице на национализма не трябва да има публични прояви. Това е пропаганда на крайно дясна идеология, недоволна е Георгиева.

Подобни прояви са опасни за обществените настроения. Организаторите категорично се разграничават от партии.

На Георгиева не й харесва, че „Луков марш“ ще се проведе ден преди честванията за Левски. Тази година шествието ще се проведе на 18 февруари от 17:30 часа.

Сборен пункт е обичайното място в София – пилоните до НДК.

Христо Николов Луков е български офицер (генерал-лейтенант), преподавател по военно дело и политик. Министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. и ръководител на ултранационалистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1942 – 1943). Убит е от комунистическа група, съставена от Виолета Якова и Иван Буруджиев.

  Трагедия на спирка на автобус 204 в София

В памет на Луков от 2003 г. насам ежегодно се провежда траурното факелно шествие „Луков марш“. Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки.

източник: нюз.бг